Rian Designmuseum - Urval av utställningar 2024

Inom museivärlden diskuteras hållbarhetsfrågor alltmer intensivt. På Rian har en rad utställningar på senare år belyst teman som återbruk, energianvändning och ekologiskt byggande. Nu i vår 2024 lyfter Museet fram hållbarhet och ansvarsfull produktion i utställningarna The Future is Local och Sopor är bra 2.0.
Utställningen Sopor är bra visades i en första version på Rian 2019. Då liksom nu presenterades olika föremål tillverkade av spill och återvunnet material. Utställningen visas 3 februari 2024 – 28 april 2024.Colour Pop Patchwork, skor tillverkade av återbrukat läder av Peterson Stoop, 2023. Foto: Peterson Stoop


Om utställningen: Sopor är bra

Den frossande människans sopberg fortsätter att öka och frågan om jordens resurser blir allt mer angelägen. Orsaken till det ökade sopberget är framförallt en överkonsumtion som utförs av en liten del av världsbefolkningen men som i slutändan påverkar hela planeten. Idag, fem år efter den första Sopor är bra, känns det av många anledningar aktuellt att återigen lyfta upp temat avfall och design.

Relaterade länkar

Läs mer

I utställningen visas tio exempel på nationell och internationell formgivning som försöker ta tillvara på det material som redan finns i omlopp. Allt fler formgivare söker efter nya mer hållbara sätt att arbeta på och samtidigt få utlopp för sin kärlek till hantverket och materialet. 
The Future is Local är en utställning som visar hur de unga företagen Verk och A New Sweden arbetar med att ta fram lokalt förankrade produktionskedjor. Utställningen visas 3 februari 2024– 28 april 2024.

Om Utställningen: The Future is Local

Möbelföretaget Verk och klädmärket A New Sweden strävar efter att så mycket som möjligt från råvaruinsamling till förädling, bearbetning och slutproduktion ska ske i Sverige. Företagen är representativa för en ny rörelse inom svensk design, där utgångspunkten är samarbeten med inhemska producenter av material som ull, läder, glas, trä och stål, samt med specialkunniga hantverkare och fabriker. Utställningen vill visa att bakom orden ”Made in Sweden” står en hållbar produktion som är förankrad i samarbete och nytänkande såväl som i traditionella tillverkningsmetoder.Ulljackan Findor från A New Sweden och stolen V.DE.01 från Verk. Foto: Nicho Södling

Relaterade länkar

Läs mer

Företagen i utställningen vill utmana design- och modebranschen och dess tendens till ”greenwashing”. Snarare än att göra pliktskyldiga anpassningar omformar företagen hela processen kring design, produktion och logistik. 

Tider: 3 februari 2024 – 28 april 2024Adress/Hitta hit: Skepparesträtet 2,  311 74 Falkenberg
Telefon: 0346-88 61 25
E-Post: rian(at)falkenberg.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderDu hittar Rian Designmuseum nedströms Tullbron vid ån Ätran i Falkenberg i Halland i ett vackert spannmålsmagasin. Där kan Du bland annat besöka Museets utställningar, sjunka ner i tidskriftshörnan och läsa svensk och internationell design- och arkitekturpress eller fundera över form i deras café.

Museet har en parkering för rörelsehindrade i direkt anslutning till museets entré. Hiss mellan våningsplanen och inga hindrande trösklar för rullstolen eller barnvagnen. På entréplan finns en stor toalett med skötbord. Väskan eller ryggsäcken låser du in låsbara skåp.

Rian Designmuseum  samarbetar med SPOK Halland, en av de första regionala hubbarna i det nationella nätverket SPOK Sverige. Från detta datum kommer SPOK Halland att ha en egen sektion på nätverkets nationella webbplats. Smyckoteket är Rians samling av smyckekonst där föremålen är tillgängliga för utlån. Medan föremålen i en vanlig museisamling oftast är placerade i magasin, ska smyckena i Smyckoteket få cirkulera i samhället och bäras av alla.


Källa: Rian Designmuseum