Rian Designmuseum

Foto: Rian Designmuseum
Adress/Hitta hit: Skepparesträtet 2,  311 74 Falkenberg
Telefon: 0346-88 61 25
E-Post: rian(at)falkenberg.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Rian Designmuseum

Du hittar Rian Designmuseum nedströms Tullbron vid ån Ätran i Falkenberg i Halland i ett vackert spannmålsmagasin. Där kan Du bland annat besöka Museets utställningar, sjunka ner i tidskriftshörnan och läsa svensk och internationell design- och arkitekturpress eller fundera över form i deras café.

Museet har en parkering för rörelsehindrade i direkt anslutning till museets entré. Hiss mellan våningsplanen och inga hindrande trösklar för rullstolen eller barnvagnen. På entréplan finns en stor toalett med skötbord. Väskan eller ryggsäcken låser du in låsbara skåp.

Rian Designmuseum  samarbetar med SPOK Halland, en av de första regionala hubbarna i det nationella nätverket SPOK Sverige. Från detta datum kommer SPOK Halland att ha en egen sektion på nätverkets nationella webbplats.

Spok

SPOK, samtida produktion och konsumtion, är en plattform som samlar och sprider kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, allt från slöjdare till små industrier. Tillverkande företag presenteras kostnadsfritt på webbplatsen s-p-o-k.se där formgivare och designer fritt kan söka nya material och samarbetspartner. SPOK arbetar för en utveckling av lokal produktion i hela Sverige och i förlängningen en mer lokal konsumtion. SPOK Halland arbetar med att kartlägga tillverkare, experter och material i sin region.

SPOK Halland drivs av Region Halland i samarbete med Falkenbergs kommun genom Rian designmuseum. Huvudfinansiär är Region Halland. Syftet med satsningen är att stärka det kreativa näringslivet, bevara och tradera kunskap, skapa förutsättningar för hållbar utveckling samt främja etablering av industri.

Smyckoteket

Smyckoteket är Rians samling av smyckekonst där föremålen är tillgängliga för utlån. Medan föremålen i en vanlig museisamling oftast är placerade i magasin, ska smyckena i Smyckoteket få cirkulera i samhället och bäras av alla.

Smyckoteket innehåller just nu ett trettiotal smycken, utförda i en rad olika material och tekniker av både svenska och utländska konstnärer. Med Smyckoteket vill museet göra samtida smyckekonst tillgänglig på ett nytt sätt och uppmuntra fler att bära smycken. Att bära ett samtida smycke är roligt och kontaktskapande - det väcker ofta nyfikenhet och frågor. Vad är det för något, varför bär du det, vem har gjort det och vad betyder det?

De som lånar smycken uppmuntras att dela med sig av sina erfarenheter av att bära dem. På sikt kommer berättelserna att forma en unik dokumentation om smyckekonstens sociala funktion.

Etableringen av Smyckoteket har varit en del av det regionala utvecklingsprojekt som Rian designmuseum drivit 2018-2021 med stöd av Region Halland och Statens kulturråd. Från och med hösten 2021 är Smyckoteket en permanent del av Rians verksamhet.

Läs mer och låna via smyckoteket.se

Rian Designmuseum välkomnar Swerl Coffee

Med start 17 september 2022 flyttar Swerl Coffee in på Rian och kommer hålla öppet i museicaféet på helger och vid specialarrangemang. Swerl Coffee har funnits i Falkenberg sedan 2018 och etablerat en ambulerande caféverksamhet med fokus på högkvalitativt kaffe. Alla bönor som används rostas i företagets eget rosteri i Skrea. 

Relaterade länkar

Fler utställningar från Rian Designmuseum


Källa: Rian Designmuseum