Lödöse Museum - Urval av utställningar

Foto: Lödöse Museum


Genom utställningar och aktiviteter gör Lödöse Museum historien levande och tillgänglig för både vuxna och barn. Ett museum med tonvikt på arkeologiska fynd från medeltiden. Nedan ett axplock av Museets utställningar.

Om utställningen: Den mäktiga kyrkan i Edsleskog

I början av 1200-talet var Dalsland en otillgänglig, skogig gränsbygd. Ändå var det här, i en liten perifer socken, som man lät bygga dåtida Sveriges största byggnadsverk – tegelkyrkan i Edsleskog. Varför i hela världen gjorde man det?

Relaterade länkar

Läs mer

Allt började för över 800 år sedan med en mordgåta. Offret, en präst, får helgonstatus. Till hans ära byggs en magnifik kyrka – på en otillgänglig plats i Dalsland. Lördagen den 11 juni inviger Lödöse museum utställningen ”Den mäktiga kyrkan i Edsleskog”. Här får du veta mer om mordet, helgonlegenden och varför en så storslagen kyrka byggdes just där. Det blir också medeltidsmarknad, gyckel, sång, visning av örtagården, bågskytte – och du kan ställa frågor till museets arkeologer!


2019 startade Lödöse museum ett omfattande forskningsprojekt kring kyrkan. I en brevväxling mellan en biskop och påve Honorius III hittar man helgonlegenden om martyrprästen Nils som sägs ha blivit mördad i sin tjänst i Edsleskog. Den magnifika tegelkyrkan som byggs mot slutet av 1100-talet var tillägnad honom.

– Kyrkan var verkligen något utöver det vanliga, stor som en domkyrka, treskeppig, med högt torn och korsarmar. Att den byggdes i tegel är också spännande, materialet var vid den här tiden helt nytt i Sverige och det måste krävts enorma resurser i bygget, säger Anton Lazarides, den arkeolog vid Lödöse museum som varit fältarbetsledare under de arkeologiska undersökningarna.


Tider: Tillsvidare
Museets nya basutställning "Medeltida Liv" berättar om det medeltida Lödöse och människorna som en gång bodde där. I utställningen finns föremål som dessa människor lämnat efter sig, och som tillsammans formar spännande och rörande historier om livets små och stora händelser.

Om utställningen: Medeltida liv

Det är just den mänskliga aspekten som är utställningens röda tråd. Genom att lyfta fram personer och viktiga händelser vill man beröra besökaren och skapa intresse och spänning på djupet.

Relaterade länkar

Läs mer

Det medeltida samhället och människornas tillvaro var på många sätt annorlunda från hur vi har det i Sverige idag. Men att vara människa, med allt vad det innebär, är trots allt sig likt. Drömmar, känslor, relationer - allt detta var lika viktigt och verkligt för människorna i Lödöse för 800 år sedan, som det är för oss idag.

Att utställningen är kunskapstung med mycket fakta har enligt museichef Christan Mühlenbock gjort gestaltningen extra viktig:

Vi har arbetat en del med teknik men också med dynamik och rytm. Utställningen är indelad i scener där varje scen har sitt temperament. Målet har hela tiden varit att utställningen ska vara tillgänglig och intressant för så många som möjligt."


Tider: tillsvidare
Adress/Hitta hit:
Museivägen 1, 463 71 Lödöse
Telefon: + 46 10 441 43 81
E-Post: lodosemuseum@vgregion.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderLödöse Museum som ligger i Lilla Edet välkomnar Dig till platsen för en av Sveriges första och största medeltida städer!


Genom utställningar och aktiviteter gör Lödöse Museum historien levande och tillgänglig för både vuxna och barn. Ett museum med tonvikt på arkeologiska fynd från medeltiden. 


Här finns också utställningar om samtiden, en prunkande örtagård, kafé och butik. Lödöse Museum har ett flertal fasta utställningar exempelvis Örtagården. Här berättar Lödöse Museum om de medeltida örternas medicinska egenskaper, folktro och kuriosa kring dem. 


Källa: Lödöse Museum