Kulturen i Lund - Utställning - H.C. Andersens sagovärld

H. C. Andersens sagovärld – en lekutställning. Illustration: Kasia TerczynskaLördagen den 17 februari inviger Kulturen i Lund sin nya lekutställning H.C. Andersens sagovärld. Med inspiration från den världsberömde danskens mest kända sagor – t ex Prinsessan på ärten, Kejsarens nya kläder, Den ståndaktiga tennsoldaten och Den lilla Sjöjungfrun – har Kulturen skapat olika lekmiljöer för barn i åldrarna 3 till 8 år.

 

Om utställningen: H.C. Andersens sagovärld

I utställningen kan man leka efter sin egen fantasi eller ta sig an uppdrag som man hittar här och där. Bland annat kan man spela teater hos Dummerjöns och hans get, duka fint hos Snödrottningen, gömma sig i häxans träd i Elddonet eller klättra upp i Prinsessan på ärtens säng. Det finns dessutom en mysig läshörna och utklädningskläder för den som vill vara prinsessa eller prins.


Relaterade länkar

Läs mer

Den här gången har utställningsproducent Johanna Lisberg Jensen och formgivare Heidi Saikkonen tagit utgångspunkt i hur en bok ser ut, så att barnen kliver in i jättelika bokuppslag med text och bild från sagorna. Mellan de olika bokuppslagen finns både små och stora öppningar, så man kan ta sig runt mellan sagorna nästan som i en labyrint.

På de stora bokomslagen är sagorna förkortade och i några fall lite omtolkade. De är mest tänkta som scenografi för att få fram känslan av att gå in i en bok, men kan också fungera som en snabb introduktion för dem som inte är så bekanta med H. C. Andersens sagor. Flera av sagorna finns att läsa i sin helhet i bokform i utställningen också.  

– Långsidornas väggar i lokalen är målade nattblå, som vi hoppas ska föra tankarna till sagostunder på kvällen, säger Johanna Lisberg Jensen.

Hans Christian Andersen levde 1805–1875, i en tid som på många sätt var väldigt olik samtiden. Men Johanna Lisberg Jensen tycker H.C Andersens sagor är fantasifulla och kloka, och fortfarande känns spännande.

– Det finns många lager i H.C. Andersens berättelser, allt från mobbning till mod att våga gå sin egen väg.

Bilderna i utställningen är gjorda av flera olika konstnärer som illustrerat Andersens sagor, bland annat den danske illustratören Svend Otto S. Illustratören Kasia Terczynska har skapat en ny illustration speciellt för Kulturen, som används som utställningens frontbild.


Utställning: H. C. Andersens sagovärld – en lekutställning. Utställningen kommer att visas i nästan två år.
Adress/Hitta hit: Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
Telefon: 046-35 04 00
E-Post:
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Kulturen i Lund