Ystads Konstmuseum

Foto: Ystads Konstmuseum

Adress/Hitta hit: St Knuts torg 271 80 Ystad
Telefon: +46 (0)411-577285
E-Post: konstmuseet@ystad.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Här finns två våningar med stora ljusa utställningssalar, utställningar och mindre kabinett, men också ett kafé och museibutik. På första våningen ligger även Ystads turistbyrå, vilket gör det enkelt för turister och stadsbesökare att inleda sin upptäckt av Ystad och Österlen med Ystads konstmuseum.

Det är lätt att hitta till Ystads konstmuseum, oavsett hur och varifrån du kommer. Pågatåg och bussar stannar bara några steg från konstmuseet, och det finns en stor parkering precis vid Sankt Knuts Torg där konstmuseet ligger i en funktionalistisk byggnad, invigd i samband med Fritidsutställningen 1936.

Varje år visas runt fem utställningar i större och mindre format och det arrangeras även konserter, performance, visningar, aktiviteter för barn och unga med mera.

På andra våningen visas delar av samlingen i den permanenta utställningen. Här finner ni bland annat verk av Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Gerhard Nordström, Greta Sandberg, Ellen Trotzig och Gerhard Wihlborg.

Här finns en stor samling av artists’ books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som konstmuseet förvärvat stora delar av. I konstmuseets samling finns även verk/projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet artists’ books.

Du kan också göra en digital 360-graders rundtur i museet eller besöka Ystads Konstmuseums konstsamling digitalt med hjälp av verktyget SofieTa gärna en titt på You Tube videon som beskriver Museet på ett väldigt bra sätt https://www.youtube.com/watch?v=exGyJI3gs9M.


Källa: Ystads Konstmuseum