Varbergs Konsthall - Utställning - Martin Jacobson

My Future Home III 121x180cm acrylic and oil on canvas 2024


Från den 25 maj – 25 augusti 2024 visas en ny utställning på Varbergs Konsthall med konstnären Martin Jacobson. I Jacobsons bilder dras vi in i ett flöde av drömmar och mytologier. Bilderna är starkt kulörta, vilket kan skapa en känsla av overklighet. De är fyllda av människogestalter, djur, arkitektoniska former och natur. Motiven tycks vara både bekanta och obekanta på samma gång. 


Om utställningen: En dröm om rosor och fjärilar

Jacobsons arbetsprocess startar vanligtvis i botaniserandet bland äldre bildvärldar i form av reklam, illustrationer, vykort och reproduktioner av konstverk. Ofta är de från mitten av 1800-talet och framåt; tiden för populärkulturens barndom. Han söker efter arketypiska motiv och teman som för honom tycks laddade med kollektiva minnen och associationer. Bilderna läggs ihop till collage som sedan blir förlagor till hans målningar.


Buffalo Bill 210x130cm acrylic on canvas 2024


Relaterade länkar

Läs mer

Fram träder en fragmentarisk och surrealistisk bildvärld, igenkännbar och familjär men lika ofta okänd, mörk och suggestiv. Romantiska bildelement blandas med obehagliga och teatraliska. Ofta är det en scen som utspelar sig där vi som betraktare antingen dras in i det som pågår, eller lämnas utanför. Bilderna ruvar på något som precis är, eller inte är, inom räckhåll. Likt känslan av att drömma.

Vernissage i Varbergs Konsthall den 25 maj klockan 13.30-16.00


Kl. 14.00 invigning. Johanna Holmström, intendent för utställningar i Varbergs Konsthall, presenterar utställningen och samtalar med Martin Jacobson.

Om konstnären: Martin Jacobson

Martin Jacobson (1978) bor och är verksam i Stockholm. Han har en MFA från Malmö Konsthögskola (2000 - 2005) och har sedan dess deltagit i många grupputställningar samt haft separatutställningar, främst i Sverige men även runt om i Europa och USA. 


Bland grupputställningarna kan nämnas Don’t Shoot the Painter påGAM (Galleria d’Arte Moderna di Milano, Italien, 2015) och Grannskap – ur museets samling på Nordiska Akvarellmuseet (Skärhamn, 2019). Bland separatutställningarna kan nämnas The Garden is Open på galleri Andréhn-Schiptjenko (Stockholm, 2020), samt senast på Galleri Arnstedt (Östra Karup, 2023) tillsammans med konstnären Olle Wärnbäck. 


2019 var han delaktig i Jonas Gardells show Queen of Fucking Everything på Cirkus i Stockholm, där han gjorde den handmålade scenografin till scenen.


Martin Jacobson är representerad i olika samlingar runt om i Sverige, på Malmö Konstmuseum, Nordiska Akvarellmuseet och i Stockholmregionens samling för att nämna några av dem.

Adress/Hitta hit: Engelbrektsgatan 7, övre plan, 432 41 Varberg
Telefon: 0340 886 00
E-Post: kultur@varberg.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Varbergs Konsthall ligger i Kulturhuset Komedianten centralt i Varberg. Här visas årligen tre – fyra större utställningar med internationell och nationell samtidskonst. 

Utställningsprogrammet består av såväl separatutställningar som tematiska grupputställningar. Konsthallen producerar egna utställningar men samarbetar också med frilansande curatorer. Källa: Varbergs Konsthall