Vandalorum - Utställning - Garden Futures: Design som växer

Stefano Boeri, Bosco Verticale, Milan, 2014 © Stefano Boeri Architetti


Vandalorum kan stolt presentera Garden Futures, den första utställningen som ur ett globalt perspektiv utforskar trädgårdens historia, samtid och framtid. Var kommer dagens trädgårdsideal ifrån och vilka modeller är på frammarsch? För många konstnärer, formgivare och landskapsarkitekter är trädgården ett laboratorium för nya idéer, en plats att föreställa sig hur vi kan uppnå en bättre framtid. I en tid präglad av klimatkris, globalisering och osäkerhet kring matförsörjning, har trädgården blivit vår kanske mest demokratiska experimentyta för hållbarhet, biologisk mångfald och social rättvisa. Utställningen visas 27 april - 13 oktober 2024.

Om utställningen: Garden Futures: Design som växer

Utställningen inleds med en fördjupning i trädgården som idealiserad plats. Överallt där människor tar ut en bit natur för att skapa en trädgård avslöjar dess utformning hur de förhåller sig till naturen, som individer eller samhällsgrupp. Trädgården har genom historien varit en plats där praktiskt arbete samexisterar med djup symbolisk, filosofisk eller till och med religiös betydelse.

Ulla Molins trdgrd i Hgans foto Gabriella Dahlman
 Ulla Molins trädgård i Höganäs, foto Gabriella Dahlman

Relaterade länkar

Läs mer

Trädgårdar återspeglar varje samhälles värderingar, kulturella utveckling samt kommersiella och politiska förändringar. Utställningens andra avsnitt illustrerar hur även privata trädgårdar är komplext sammankopplade med samhället. Den utforskar t.ex. hur idealen om självförsörjning har manifesterat sig i stadsområden genom historien, eller att många växter i västvärldens trädgårdar har rötter i kolonialismen. Här presenteras bl.a. Green Guerilla-gruppen i New York som under 1970-talet omdefinierade trädgården till en plats för social rättvisa och folkligt deltagande.


Garden Futures Design som vxer Foto Patrik Lindell  Vandalorum

Garden Futures: Design som växer. Foto: Patrik Lindell / Vandalorum 


Vad vägleder vårt tänkande och våra beslut i trädgårdsdesign? Vilka ideal upprätthåller vi, vad strävar vi efter, och varför tilltalar trädgårdar oss så mycket? Dessa frågor utforskas i utställningens tredje del, genom berättelser om banbrytande trädgårdsskapare från olika delar av världen. Var och en av dem närmar sig trädgårdsarbete som ett laboratorium för nya idéer. Här lyfts bl.a. den amerikanska författaren och trädgårdsmästaren Jamaica Kincaid, vars trädgård har inspirerat henne att reflektera över kolonial historia, kulturell appropriering och tvångsförflyttning av folk.


I en tid av klimatförändringar, ekonomisk orättvisa och social isolering kan trädgården fungera som en plats för lösningar av dessa problem. Ett exempel på detta är den argentinska konstnären Alexandra Kehayoglou som undersöker den till synes varaktiga versionen av bekanta landskap i en tid när klimatförändringar hotar deras existens. Hennes gigantiska handtuftade textila verk Meadow (2023), som skapats specifikt för utställningen, är avsedd att gå på och utforskas med olika sinnen.


Den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolfs monumentala trädgård för Vandalorum, som färdigställs under våren 2024, utgör en central del av utställningen. Oudolf är en pionjär inom den rörelse som sedan 1980-talet verkat för alternativ till dekorativa och strikt hållna trädgårdar. Inspirationen hämtas istället från naturens växtlighet, med inriktning på perenner, gräs och buskar som traditionellt inte ansetts vara trädgårdsplantor. Växterna är valda utifrån färg, struktur och skulptural kvalitet, för att tilltala under alla fyra årstider.

Piet Oudolfs trdgrd p Vandalorum 2023

Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum, foto Deltavormgroep / Vandalorum


Till utställningen spelas en ny film in av Tomas Boman (f. 1965) och Kajsa Andersö (f. 1962) som följer arbetet med skapandet av Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum. Boman och Andersö har arbetat inom svensk film sedan 1980-talet och har


Utställningen är producerad av Vitra Design Museum, Wüstenrot Foundation och Nieuwe Instituut, i samarbete med Vandalorum. Den är formgiven av den prisbelönta designduon FormaFantasma (Italien, Guest of Honour vid Stockholm Furniture Fair 2024). Utställningen innehåller verk av drygt 100 konstnärer, formgivare, landskapsarkitekter mm, däribland Aino Aalto (Finland, f 1894-1949), Marjan van Aubel (Nederländerna, f 1985), Stefano Boeri (Italien, f 1956), Roberto Burle Marx (Brasilien, 1909-94), Zheng Guogu (Kina, f 1970), Derek Jarman (Storbritannien, 1942-94), Alexandra Kehayoglou (Argentina, f 1982), Jamaica Kincaid (Antigua & Barbuda/USA, f 1949), Peter Korn (Sverige, f 1973), Ulla Molin (Sverige, 1909-97), Märta Måås-Fjetterström (Sverige, 1873-1941), Piet Oudolf (Nederländerna, f 1944) och Mien Ruys (Nederländerna, 1904-99).


Curatorer: Vitra Design Museum: Viviane Stappmanns, Nina Steinmüller Nieuwe Instituut: Marten Kuijpers, Maria Heinrich  gjort filmer om bl.a. Gert Wingårdh, Gunnar Asplund, Sigurd Lewerentz och Liljevalchs tillbyggnad.


Tider: 27 april - 13 oktober 2024
Adress/Hitta hit: Skulpturvägen 2, 331 44 Värnamo
Telefon: 0370-30 22 00
E-Post: info@vandalorum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderKälla: Vandalorum