Västernorrlands Museum - Utställning - LIN.LIN.LIN

Foto: Björn Grankvist


Utställningen LIN.LIN.LIN är ett paraply för tre olika utställningar som alla handlar om lin. Linet är en fantastisk fiber med rik historia och högaktuella egenskaper. De tre utställningarna heter Lin on Me, Lin för livet och Hundra år av lin. Utställningarna öppnar 16 december 2023.

Om utställningarna: Lin On Me, Lin för livet och Hundra år av lin

Lin On Me – en utställning om linets alla möjligheter från frö, hantverk, konst, upcycling till innovation. Bekanta dig med en fiber med rik historia och egenskaper som gör den högintressant för framtiden. Du får möta de som förvaltar kunskapen om processen från frö till fiber, de som håller kulturarvet levande och bär kunskapen i sina kroppar. Du får möta de som använder lin i sitt konstnärliga arbete, sin produktion i allt från handdukar till tapeter och de som forskar på linets egenskaper för att skapa innovationer för en hållbar framtid.

Lin för livet – en utställning om lin och linhantverk från hela Sverige Lin för livet är en disktrasa som torkar köksbordet en regnig tisdagsmorgon. Det är en skjorta som du har på dig på jobbmötet. Lin för livet är handduken du sveper om dig efter ett dopp i havet, påslakanet, duken, kaffefiltret och golvet du går på. Linet kan vi odla och utvinna här, där vi är. Och vi kan göra det på ett hållbart sätt.

Hundra år av lin – en rik ångermanländsk historia. I utställningen och filmen Hundra år av lin får du möta historien om hur en bygd i Norra Ångermanland mellan åren 1750 och 1850 höjde sitt välstånd och mer än fördubblade sin befolkning tack vare linet. Kvinnor och män här var storproducent av primlärft, ett linne i världsklass. Kunskap, klimat, jord och vatten i perfekt kombination var hemligheten.

Relaterade länkar


Tider: 16 december 2023 - 
Adress/Hitta hit: Murbergsvägen 31, 871 50 Härnösand
Telefon: 0611-886 00,
E-Post: hej@vnmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderVästernorrlands museum bevarar, utvecklar och tillgängliggör länets kulturarv och är ett viktigt besöksmål i länet. Verksamheten är omfattande och den publika delen innefattar utställningar, program och pedagogisk verksamhet. 

Museet äger också stora föremålssamlingar och arkiv och bedriver ett aktivt digitaliseringsarbete. Arkeologi, konservering och bebyggelseantikvarisk verksamhet är viktiga delar i Museets utåtriktade kulturarvsarbete.


Källa: Västernorrlands Museum