Världskulturmuseet - Utställning - Ultra

Marocko 1, Foto : Abdelaziz El Moubarky


Succén Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet kommer till Världskulturmuseet i Göteborg i juli 2023. Utställningen visades under 2022 på Medelhavsmuseet i Stockholm, där den lockade storpublik. Utställningen visas till 31 januari 2025.

Om utställningen: Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet   

Utställningen tar avstamp i den arabiska våren 2010 -2012, då fotbollssupportrar ofta stod i centrum för flera av de folkliga upproren i Nordafrika och Mellanöstern.Ultra berättar om hur sånger rörde sig från fotbollsarenorna till gatorna för att störta regeringar. Flaggor med olika fotbollsklubbars färger syntes i demonstrationståg och läktarsånger hördes på torgen. Kraften som annars användes för att stötta det egna laget, mobiliserades för att protestera mot makthavare.

Gemensamt för dessa supportergrupper var att de kallade sig för ultras – en ungdomskultur som sedan 1960-talet har spridit sig i Medelhavsområdet. Det handlar om bittra rivaler i Istanbul som tillfälligt enas för att rädda en park. Om opolitiska grupper som hamnade i den egyptiska revolutionens centrum. Om tomma läktare i Tunis och om att som kvinna kämpa mot en värld helt dominerad av män.   

Det känns väldigt roligt att få öppna "Ultra" på Världskulturmuseet inför den fotbollssommar vi har framför oss, säger Anna Lundström, chef för Innehåll och lärande. Utställningen med alla filmer, föremål och berättelser direkt ur verkligheten lockade många och nya besökare till Medelhavsmuseet.

Relaterade länkar

Läs mer↴

Ultra tar upp händelser runt Medelhavet där fotbollsläktaren har varit en unik plats för politiska krav. Därifrån har samhällskritik kunnat föras fram på sätt som varit omöjliga i andra delar av offentligheten.

Inför öppningen i Göteborg har utställningen utökats med nya föremål från Israel, som berättar om läget i landet just nu. De ökade spänningarna mellan konservativa och liberala krafter i Israel märks även på fotbollsläktare och gator där de större klubbarnas olika ultras drabbar samman.

Världskulturmuseet har också lånat in en speciell vattendunk i plast från Tunisien. På dunken finns en bild av tonårige Omar Laabidi, som drunknade i samband med ett bråk efter en fotbollsmatch mellan Club Africain och L’Olympique de Médenine. Poliser knuffade 19-åringen i vattnet och ignorerade hans rop om att han inte kunde simma. Efter revolutionen 2010 har polisens brutalitet fortsatt. Vattendunken - som från början var fylld med vatten från floden där Laabidi drunknade - är tillverkad för att rikta fokus mot detta fall, som har blivit uppmärksammat globalt av flera människorättsorganisationer.

Utställningen innehåller material från filmare, forskare, fotografer och journalister som fått ge olika perspektiv. Genom dokumentation från Algeriet, Egypten, Turkiet, Marocko, Tunisien, Israel och Palestina undersöker Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet supporterskapet som ett kulturfenomen. 

Ultra är en utställning om demokrati, yttrandefrihet, gemenskap – och fotboll. Den lyfter fram kreativitet och ståplatsläktaren som verklighetsflykt, men den riktar också en kritisk blick mot våld och exkluderande manlighet. 

Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet öppnar lördag 1 juli 2023  och visas till 31 januari 2025. på Världskulturmuseet.Adress/Hitta hit: Södra Vägen 54, 412 54 Göteborg
Telefon: +46 10 456 12 00
E-post: info@varldskulturmuseet.se
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsidan


Källa: Världskulturmuseet