Thielska Galleriet - Utställning - Katarina Löfström

Katarina Löfström, Whiteout, 2001, 3.40 min, videoanimation. Musik av Terre Thaemlitz.


Katarina Löfströms videokonst och skulpturala installationer befinner sig långt från det talade och skrivna ordet. Med intensiva färgfält eller mjuka former hämtade från 1970-talets soldränkta surfestetik manar hon i sina videoverk fram drömlika tillstånd utan början eller slut. Utställningen visas 25 maj 2024 - 20 oktober 2024.

Om utställningen: Visioner. Katarina Löfström

De animerade filmerna föds ofta ur meditativ elektronmusik – en metod hon hållit fast vid sedan tiden i popmusikvärlden då hon hade uppdrag som manusförfattare åt videoregissörer som Jonas Åkerlund. I ett av hennes skulpturala verk hörs rasslet av tusentals glittrande paljetter. De dansar i takt med vinden och reflekterar Djurgårdens föränderliga landskap. I verk som Echo, echo, echo skapar hon med runda ljusrör på stativ helgonglorior för vår tid.



Katarina Löfström, Whiteout, 2001, 3.40 min, videoanimation. Musik av Terre Thaemlitz.

Relaterade Länkar

Läs mer

Katarina Löfströms konstnärskap kan beskrivas som en utforskning av ljuset och seendet. Vilken position ska vi inta för att bäst omfatta och tolka vår värld? Hur vi än anstränger oss tenderar vi antingen att stå för nära eller för långt bort. 

Parallellt med utställningen Visioner visas i museet en större exposé (23 mars–1 september) över den värmländske konstnären Stefan Johansson (1876–1955), som är omtalad för sina djärva ljusstudier. För Katarina Löfström är Stefan Johansson en betydelsefull samtalspartner och inspirationskälla.

Katarina Löfström är född i Falun 1970 och utbildad på Konstfack. Hon bor och arbetar i Stockholm.




Adress/Hitta hit: Sjötullsbacken 8, 115 25 Stockholm
Telefon: 070-654 23 85
E-post: info@thielskagalleriet.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Thielska Galleriet