Textilmuseet - Utställning - Mönstrade Positioner

Mönsterdesign har sedan millennieskiftet genomgått en revolution. I utställningen Mönstrade Positioner på Textilmuseet i Borås utforskas samtida textil mönsterdesign för rum och kropp genom verk av 14 tongivande nordiska formgivare och konstnärer. Det blir en resa genom dagens gränsöverskridande mönstervärld där frågor om fult/vackert, digitalt/analogt, abstrakt/konkret inte längre har tydliga svar. Utställningen visas 14 oktober 2023 – 25 augusti 2024.

Om utställningen: Mönstrade Positioner

Vi omges överallt av mönster. De finns i naturen, i våra hem och på våra kläder. De är ständigt närvarande inom all form av design, inte minst inom det textila området. De kan var fula och vackra, de skapar illusioner och de berättar historier, och vi bär dem för att sticka ut – eller som kamouflage.

Men under de senaste 25 åren har området revolutionerats i grunden, såväl inom designmetoder, produktionstekniker och förhållningssätt till mönster – till stor del pådrivet av den digitala teknikutvecklingen.

– Samtida mönster är en labyrint av uttryck, konstnärliga metoder och estetiker som på nya sätt berör och fångar sin tid. De förhåller sig ständigt till den tekniska revolutionen, antingen genom att vara tydligt digitala eller genom den analoga motsatsen, säger curator Martin Bergström

Relaterade Länkar

Läs mer

I utställningen Mönstrade Positioner presenteras mönster för mode och inredning av 14 nu verksamma nordiska formgivare på en yta som låter praktiker, idéer och mönster krocka i en ögonblicksbild av dagens textila mönstervärld. Fokus ligger på olika trycktekniker, men även tekniker inom väv och handmålade mönster finns representerade bland verken. Många av utställarna arbetar dessutom gränsöverskridande i andra material inom sina konstnärliga praktiker.

Vi får ta del av en eklektisk och överraskande mönstersamtid där det blir allt svårare att dra en gräns mellan mode- och inredningsmönster och som rör sig mellan naturinspiration och abstraktion, framtid och dåtid, det lekfullt humoristiska och det grafiskt strikta.

– Det finns ett ökat intresse för textil mönsterdesign och det är hög tid att synliggöra modern textil mönsterformgivning på Textilmuseet. Den digitala revolutionen har resulterat i en större bredd av mönster och färger, och digitaltryck är även ofta mer hållbart, säger museichef Ulrika Kullenberg.

Medverkande utställare är: Daniel Palillo, Edda Gimnes, Henrik Vibskov, Ingrid Berg, Klaus Haapaniemi, Liselotte Watkins, Lovisa Burfitt, Margrethe Odgaard, Martin Bergström, Patrik Söderstam, Reeta Ek, Thóra Stefánsdóttir, Tronhjem Rømer, Tuuli-Tytti Koivula.

Mönstrade Positioner produceras av Andrea Hasselrot och Skarp Projects i samarbete med Textilmuseet. I samband med utställningen ges en katalog producerad av Studio Bon ut, där alla utställare presenteras och där professorer, forskare, formgivare och designskribenter från samtliga nordiska länder bidrar med fördjupande och diskuterande texter kring ämnet.

Utställningen visas: 14 oktober 2023 – 25 augusti 2024.


Adress/Hitta hit: Skaraborgsvägen 3, 506 30 Borås
Telefon: +46 33 35 89 50
E-Post: textilmuseet(at)boras.se
Till Hemsida
Öppettider se hemsidan


Källa: Textilmuseet