Textilmuseet - utställning - Kläder & Couture

Foto: Textilmuseet


Utställningen Kläder & Couture berättar en historia om hur svenskt vardagsmode skapades med inspiration från couturevisningarna i Paris mellan 1930-1970-tal. Välkommen till en retrospektiv utställning om Boråsföretaget Bröderna Magnussons resa genom modehistorien. Utställningen visas till och med Hösten 2024. 

Om utställningen: Kläder & Couture

I utställningen Kläder & Couture berättar Textilmuseet om hur Parismodet under 1900-talet omtolkades till användbara kläder för kvinnor i Sverige. Här presenteras Boråsföretaget Bröderna Magnusson Damkonfektionsfabrik AB som precis som många andra i branschen hämtade sin inspiration från modets huvudstad – Paris.

Relaterade Länkar

Läs mer↴

Med utgångspunkt från Boråsföretaget Bröderna Magnussons Tillverkning och handel med färdigsydda kläder, så kallad konfektion, utvecklades under första halvan av 1900-talet till en svensk basnäring. Borås med omnejd blev centrum för konfektionsindustrin i Sverige och kläderna som syddes här såldes över hela landet. Ett av företagen var Bröderna Magnussons, som tillverkade damkläder i en lite högre prisklass, med avancerade skärningar och handsydda detaljer. Alla plagg skapades av företagets direktris Ylva Segh, som regelbundet besökte couturevisningarna i Paris.

Bröderna Magnussons är ett utmärkt exempel på 1900-talets modeföretag, de lyckades både vara rätt i tiden och hitta en egen nisch. Deras verksamhet illustrerar hur framgångsrik konfektionsindustrin i Borås var vid denna tid. Den samling som idag finns bevarad från företaget är dessutom i princip unik i Sverige.” säger Johannes Daun, Industriantikvarie på Textilmuseet

I Textilmuseets omfattande samling från Bröderna Magnussons finns förutom kläder även skisser, modefoton, tidningsklipp och personliga berättelser. I utställningen visas ett urval på ett 40-tal plagg samt annat material från perioden 1936 till 1978. Utställningen speglar modehistorien i förhållande till det omgivande samhället, utvecklingen av textila material, produktion och konsumtion, normer och ideal.

Stor hantverksskicklighet

Bröderna Magnussons var noga med detaljerna och plaggen visar på stor hantverksskicklighet, trots att de syddes på fabrik. Bildspel och fördjupningsstationer lyfter fram intressanta detaljer, och dessutom har Textilmuseet med hjälp av Tillskärarakademin i Göteborg och lokala sömnadsexperter tagit fram mönster av ett antal utvalda plagg. Mönstren har sedan omvandlats till 3D-animeringar så att besökaren kan förstå plaggens konstruktion. För den som tycker om att sy själv kommer det även att finnas mönster att köpa – till exempel den användbara ”Pop-Around”-klänningen från 1953 som lanserades som ett plagg för både vardag, hemma och fest.

Äntligen får vi visa mer av Textilmuseets unika och omfattande samling! Kläder & Couture är en visuellt vacker utställning som riktar sig till alla besökare, men har även ett kunskapsunderlag och detaljer som kan bli särskilt fängslande för designintresserade och textilnördar.” säger museichef Ulrika Kullenberg.

Utställningen är formgiven i samarbete med papperskonstnären Bea Szenfeld och innefattar både större och mindre installationer av Szenfeld, inspirerade av utställningens tematik.

Ny bok om svensk konfektionsindustri: ”När man sydde kläder på fabrik”.

Arbetet med boken har skett parallellt med att Textilmuseet öppnade en ny utställning om 1900-talets konfektionsmode, Kläder & Couture. Företaget som står i centrum i utställningen, Bröderna Magnusson Damkonfektionsfabrik, får också en framträdande plats i Dauns bok:

– Genom att låta exempel från ett och samma företag återkomma i boken framträder en djupare helhetsbild. Av bevarade räkenskaper, skisser och andra källor har jag kunnat följa varje steg i arbetet på Bröderna Magnussons fabrik för 70 år sedan, säger Johannes Daun.

När man sydde kläder på fabrik: Svensk konfektionsindustri cirka 1900–1980, ges ut på Bokförlaget Daidalos. Boksläppet äger rum på Textilmuseet den 24 november 2022, kl 17:00.

För beställningar av böcker, kontakta Bokförlaget Daidalos på kundservice@daidalos.se / www.daidalos.se.

Tider: 11/12. 2021 - Hösten 2024Adress/Hitta hit: Skaraborgsvägen 3, 506 30 Borås
Telefon: +46 33 35 89 50
E-Post: textilmuseet@boras.se
Till Hemsida
Öppettider se hemsidanKälla: Textilmuseet