Sven-Harrys Konstmuseum - Utställning - Master of Couture – Azzedine Alaïa

Alaïa, 2003. Foto: Patrick Demarchelier 


Exklusiv couture och skulpturala mästerverk på Sven-Harrys Konstmuseum hösten 2024. För första gången i Norden visas kreationer av en av modehistoriens största stjärnor – Azzedine Alaïa. Utställningen visas 10 oktober 2024 – 16 februari 2024.


Om utställningen: Master of Couture – Azzedine Alaïa 

Med ett överlägset hantverkskunnande och en skulptural vision skapade Azzedine Alaïa (1935–2017) kreationer i gränslandet mellan couture och konst. Tillsammans med Azzedine Alaïa Foundation har Sven-Harrys Konstmuseum fått unik tillgång till Alaïas arkiv och handplockat fyrtio haute coutureplagg från hans storhetstid.

Relaterade Länkar

Läs mer 

- Utställningen på Sven-Harrys Konstmusem är en hyllning till couturens mästare Azzedine Alaïa, en av vår tids största modeskapare. Inspirerad av skulpturkonsten skapade Alaïa plagg som uppvisar en oerhörd skicklighet i både hantverk och uttryck. Genom sina unika kreationer och skulpturala siluetter som hyllade kvinnokroppen blev han världsberömd. Att som första museum i Norden få tillgång till hans arkiv är exklusivt och det är med stor glädje och stolthet vi visar hans coutureplagg för den nordiska publiken, säger Dragana Kusoffsky Maksimović, museichef på Sven-Harrys Konstmuseum.

Azzedine Alaïa föddes i Tunisien 1935 och utbildade sig på École des Beaux-Arts skulptörlinje i Tunis. Hans konstnärliga vision tog honom hela vägen till Paris där han 1956 började arbeta i den franska haute couturevärlden, som då dominerades av Christian Dior och Cristobal Balenciaga. Alaïas talang och målmedvetenhet var utöver det vanliga. Trots avsaknad av utbildning inom modeskapande lyckades han med hårt arbete och talang ta sig fram i den tuffa modevärlden och skapa ett eget modehus.

 

Med sitt överlägsna sinne för perfektion kultiverade han en lojal följarskara som ställde höga krav på sofistikerad design och diskretion. Under nästan 20 år tog han, i sin lilla kombinerade bostad och ateljé, emot såväl anonyma som berömda kunder, bland andra världsstjärnan Greta Garbo och franska storheter som fotomodellen och skådespelaren Arletty och författaren och poeten Louise de Vilmorin.


1980 lanserade Azzedine Alaïa sin första ready-to-wear kollektion. Den blev en succé. Amerikanska modepressen skrev ”Han formar 1980-talet”. Alaïas signaturstil utmärkte sig med ett exceptionellt skrädderi och hantverkskunnande, som gjorde hans figurnära kreationer till skulpturala mästerverk. Med inspiration från modets storhetstid på 1930- och 1950-talen skapade han kläder i nya material där tillskärningen framhävde kroppen i stället för att forma den. Hans innovativa förhållningssätt till struktur och form cementerade hans position som banbrytande skräddarmästare. Den kultförklarade designen gav honom hängivna fans vilka bestod av bland andra supermodellerna Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista och berömdheter som Michelle Obama, Lady Gaga, Grace Jones och Tina Turner.


Utställningen är ett samarbete med Azzedine Alaïa Foundation och curator & modehistoriker Oliver Saillard.
Adress/Hitta hit: Eastmansvägen 10, 113 61 Stockholm
Telefon: +46 8 511 600 60
E-Post: info(at)sven-harrys.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Sven-Harrys Konstmuseum