Stockholms Stadsmuseum - Utställning - Carl Johan De Geer

Illustration: Carl Johan De Geer


Carl Johan De Geers utställning på Stockholms Stadsmuseum är en konstnärlig tolkning av det omskakande mötet med den egna släktens mörka förflutna. Utställningen visas 17 februari 2024 – 1 september 2024.

Om utställningen: Släkten och slavarna

I Carl Johan De Geers utställning ”Släkten och slavarna” har möbler, tyger och bilder sammanfogats till sju olika installationer. De berättar om konfrontationen med den egna släktens inblandning i slaveriet på 1600-talet. Det handfasta arbetet, att spika och snickra på installationerna, kan ses som ett sätt att bearbeta denna omskakande upptäckt.


Adelns hemligheter. Foto: Johan Stigholt.

En dag på 00-talet, i en mataffär, närmar sig en reslig svart man. ’Vet du att din förfader ägde en slavstation i Ghana?’ Jag fick en mental käftsmäll denna dag.”
Carl Johan De Geer

Relaterade Länkar

Läs mer

Några veckor före utställningens öppning upptäckte Stadsmuseet i sin fotosamling en mängd porträtt som aldrig tidigare visats. På bilderna möter vi namngivna svenskar som varit slavägare på St Barthelemy och fyra före detta svenska slavar. De flesta bilderna är från 1860- och 1870-talet. Bland fotografierna hittar vi berättelser, skrivna på baksidan. Som om den trofasta före detta slaven Cathrine som gav sitt fotografi till sin forna ägare miss Augusta med hopp om att bli ihågkommen.

Tider: 17 februari 2024 – 1 september 2024
Adress/Hitta hit: Ryssgården, 116 46 Stockholm
Telefon: 08-508 31 600
E-Post: stadsmuseet@stockholm.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Stockholms Stad