Spritmuseum - Utställning - True Crime

I utställningen True Crime ges en unik möjlighet att följa med genom historien om Sveriges förbudstid, med utgångspunkt från ett av populärkulturens just nu största ämnen, True Crime. Berättelser, foton och artefakter visar hur dåtidens största smugglare, hembrännare, tricksters och spritmarodörer tog lagen i egna händer och använde sin kreativitet för att runda de hårda spritreglerna. Utställningen är planerad att pågå minst ett år och öppnar den 24 november 2023.


 Spritmuseum ppnar en ny utstllning om frbudstidens smugglare langare och andra spritmarodrer

Om utställningen: True Crime

Fredagen den 24 november öppnar Spritmuseums nya utställning True Crime, som handlar om Sverige på 1920- och 1930-talet. En period då lönnbränning, smuggling och langning av sprit sågs som några av de största samhällsproblemen. Genomgripande restriktioner från statens sida gjorde det svårare att komma över det samhällshotande brännvinet, men öppnade samtidigt upp för en illegal marknad där svartspriten sköljde in över landet i sådan omfattning att Östersjön kom att kallas ”The Vodka Sea”. 

Relaterade länkar

Läs mer

För ju fler restriktioner, desto mer laddad och åtråvärd blev spriten. Utställningen tar oss med genom mörka hamnar och smala gränder, skumma läkarmottagningar, och illegala nattklubbar, där besökaren får möta våghalsiga smugglare, förslagna langare, listiga lönnbrännare och trixiga festarrangörer.
Adress/Hitta hit: Djurgårdsvägen 38, 115 21 Stockholm
Telefon: 08-121 313 00
E-Post: info@spritmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Spritmuseum & Absolut Art Collection