Sofiero Slott - Utställning - Astrid Lindgren - fantasins landskap

Astrid Lindgren - Fantasins landskap, Av: Johan Egerkrans (bild Beskuren)Säsongen 2024 kan Sofieros besökare gå på äventyr i fantasins förtrollade landskap, med Astrid Lindgrens verk som följeslagare. Den helt nyproducerade utställningen ”Astrid Lindgren – fantasins landskap” öppnar i slottet den 5 juni och pågår till 28 september.


Om utställningen: Astrid Lindgren – fantasins landskap

Ett barn ensamt med sin bok skapar sig någonstans inne i själens hemliga rum egna bilder, som överträffar allt annat. Sådana bilder är nödvändiga för människan. Den dag barnens fantasi inte längre orkar skapa dem, den dagen blir mänskligheten fattig.” - Astrid Lindgren

Säsongen 2024 kan man bekanta sig med Astrid Lindgrens fantasifulla och unika uttryck i det nyrenoverade Sofiero slott. Först av alla får Sofieros besökare njuta av den nya utställningen som tar avstamp i Astrid Lindgrens första äventyrsroman, 70-årsjubilerande "Mio, min Mio”. Genom texter, bilder och bokutdrag lockas besökarna – både vuxna och barn - djupt in i fantasins universum.

Astrid Lindgren - Fantasins landskap

Astrid Lindgren - Fantasins landskap, Av: Johan Egerkrans


Relaterade Länkar

Läs mer

– Fantasi vidgar världen för oss människor och kan lyfta oss över det som är här och nu. Därför är det viktigt att vi inte förlorar förmågan till fantasi. Det skulle bli en stagnation som vare sig är nyttig för individen eller samhället. Det där visste Astrid Lindgren, därför är det så tacksamt att nosa på ämnet fantasi genom hennes värld, säger Karin Eliasson, producent för utställningen.


Med inspiration ur barndomen, från naturen, folktron, dikten och inte minst fantasin har Astrid Lindgren skapat berättelser som kommer att leva kvar långt in i framtiden. Genom ”Mio min Mio” fick sagan ett nytt språk och en ny form, samtidigt som många av den traditionella sagans element känns igen.


År 2020 fick Johan Egerkrans uppdraget att illustrera nyutgåvan av ”Mio min Mio”. I slottet visas flera av hans fantastiska bilder. Förutom utställningen i slottet, kan besökarna ta del av aktiviteter på samma tema i slottsparken.


– Den fantasi och magi som finns i naturen i Astrid Lindgrens berättelser, hoppas vi också att man som besökare ska uppleva hos oss i slottet, i parken och på Barnens Sofiero. Därför kommer man med inspiration från utställningen både kunna skapa själv, leta magiska portaler i parken och upptäcka vår nya idéträdgård ”Rum för fantasi” skapad av Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt, säger Stine Nordahn Larsson, utställningsproducent på Sofiero.


Astrid Lindgren - Fantasins landskap

Astrid Lindgren - Fantasins landskap, Av: Johan Egerkrans
Adress/Hitta hit: Sofierovägen 131 252 84 Helsingborg
Telefon: 042-10 25 00
E-Post: sofiero@helsingborg.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Sofiero slott och slottsträdgård utanför Helsingborg är en plats där kunglig tradition möter experimentlusta och grönskande nyfikenhet. Parken har Sveriges största rhododendronsamling och är en oas för såväl trädgårdsfrälsta som barnfamiljer.

Sofiero slott och slottsträdgård ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad.


Källa: Sofiero Slott