Smålands Museum - Urval av utställningar 2024

Foto: Smålands Museum


Smålands museum har en mycket bred verksamhet med permanenta och tillfälliga utställningar, som genom en mångfald av uttryck belyser Kronobergs kulturhistoria. Nedan ett axplock av utställningar.

Om utställningen: Möten – Gowenius Hansson 

Konstnärerna Berta Hansson, Ulla Gowenius och Peder Gowenius har med djup respekt fångat liv och berättelser hos människor de mött. Paret Gowenuis var under lång tid verksamma i Sydafrika. Berta Hansson följde och stödde projektet från Sverige. Nu möts de genom sina verk ännu en gång. I utställningen ser vi målningar, textila verk och skulpturer. Möten öppnar 14 oktober 2023 på Smålands museum och stänger 17 mars 2024. Uppehåll den 23/11 – 7/12. Om utställningen: Apikultur!

En utställning om bin, människor och hemslöjdandets mångfald skapad av Ulrika Roslund Svensson. Utställningen tar avstamp i ett immateriellt kulturarv kring trädbiodling och stockkupetillverkning. Apikultur! öppnar 2 september 2023 på Smålands museum.Om utställningen: LEKfullt 

Lekfullt berättar om leksakerna i trä och platserna där allt hände. Leksakstillverkarna i Småland var en gång många och framgångsrika. Utställningen ger också massor av utrymme för barnen att leka och upptäcka! Utställningen LEKfullt är producerad av Kulturparken Småland.

Utställningen handlar också om att leka. Ett barn hoppar i en vattenpöl. Några andra gör en koja av mjuka kuddar eller låtsas vara pirater. Leken har många former och uttryck.

Människan är en lekande varelse och den art som leker mest och längst. Oavsett kön, etnicitet eller kulturell bakgrund har vi alla erfarenhet av leken. Men varför leker vi och vad har leken för betydelse? Hur går det till när vi leker? 

Tider : Tillsvidare


Relaterade länkarSmålands Museum har en mycket bred verksamhet med permanenta och tillfälliga utställningar, som genom en mångfald av uttryck belyser Kronobergs kulturhistoria i dåtid, nutid och framtid. Genom en omfattande pedagogisk verksamhet, guidade visningar och konferenser når museet en stor publik, såväl ung som gammal. 

Som exempel på Smålands Museums breda verksamhet kan nämnas Museiklubben – en klubb som riktar sig till kreativa unga som vill träffas för att göra kul grejer på museet och som vill skapa med händerna. Under våren träffas vi bland annat lära oss tälja och skapa saker genom återbruk.

Smålands museum är Sveriges äldsta länsmuseum, grundat den 3 februari 1867 på initiativ av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius. Museibyggnaden stod färdig 1885 och invigdes formellt 1890.

Smålands Museum ingår i Kulturparken Småland.Adress/Hitta hit: Södra Järnvägsgatan 2, 352 29 Växjö
Telefon: 0470-70 42 00 
E-Post: information@kulturparkensmaland.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Smålands Museum