Skövde Konstmuseum

Foto: Skövde Konstmuseum

Adress/Hitta hit: Trädgårdsgatan 9, 541 30 Skövde
Telefon: 0500 49 80 00
E-Post: skovdekommun@skovde.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Skövde Konstmuseum som är en del av Skövde Kulturhus - med bland annat konsthall, utställningar, konstmuseum, kafé, bibliotek, teater och biograf under samma tak - var det första "riktiga" kulturhus som byggdes i Sverige och som invigdes 1964. Det speglar tidsandan, tankar om ett kulturens vardagsrum som är till för alla medborgare. "Kulturell demokrati och delaktighet" var vägledande. På Skövde Konstmuseum presenteras verk ur samlingarna från tidigt1900-tal till idag.

Ett helt våningsplan tillägnas Skövde Konstmuseums två stora unika donationer med konst av konstnärerna Anna Sjödahl och Elli Hemberg samt depositionen kring Ester Henning. Resten av samlingen presenteras i fyra tematiska hängningar där 1900-talets svenska konstscen lyfts fram ur olika perspektiv och många trådar till samtidskonsten görs tydliga. Huvudsakligen av svenska konstnärer.

Skövde Konstmuseum och Skaraborgssalongen är tätt sammanflätade. Skaraborgssalongen är en jurybedömd utställning och en arena för aspirerande konstnärer och yrkesverksamma där alla deltar på samma förutsättningar och konsten och den kreativa kraften står i centrum. Utställningen är ett återkommande fenomen med över 60-årig historia i Skövde. Nuförtiden går salongen av stapeln på Konstmuseet i Skövde vart tredje år och målsättningen är att ingen salong ska bli den andre lik.Källa: Skövde Konstmuseum