Sjöhistoriska museet - Utställning - Flykten från Baltikum

Flykten från Baltikum 1943–1944 – föremål laddade med berättelser från en dramatisk del av Sveriges historia, Foto: Anneli Karlsson, Sjöhistoriska museet


Under andra världskriget flydde fler än 30 000 människor över Östersjön för att undkomma tysk och sovjetisk ockupation. De flydde från Estland, Lettland och Litauen i båtar av olika slag. Utmed Sveriges stränder finns fortfarande flyktbåtar kvar. Och runt om i landet finns saker sparade, som en gång packades ner inför flykten. Saker som är laddade med känslor, berättelser och minnen av personer, platser och upplevelser. De som idag kan berätta om uppbrottet och flykten var barn under kriget. Utställningen  Deras minnen och föremål är utgångspunkten för Sjöhistoriska museets nya utställning Flykten från Baltikum 1943–1944 som visas fram till våren 2025.

Om utställningen: Flykten från Baltikum 1943–1944

– Det känns fantastiskt att få visa resultatet av vår forskning på det här sättet. Det är starka berättelser som belyser en dramatisk händelse i svensk historia som kanske inte är så känd för många. Den visar också hur vardagliga ting kan bära på starka minnen. Utställningen ger dessutom ett historiskt perspektiv på dagens situation med krig i Ukraina och med fler människor än någonsin på flykt, säger Mats Djurberg museichef på Sjöhistoriska museet.  

Relaterade Länkar

Läs mer

Utställningen fokuserar på själva flykten över Östersjön från ett vardagsliv under ockupation till en oviss tillvaro i exil. De som idag kan berätta om uppbrottet och flykten var barn under kriget. Deras minnen och föremål och andra spår av flykten är utgångspunkten för utställningen.

– Ämnet är allvarligt men det är ingen läskig utställning. Med både föremål och berättelser som går att relatera till så blir den en stark och fin upplevelse också för besökare tillsammans med barn, säger Hanne Lindberg projektledare och grafisk formgivare på Sjöhistoriska museet.

Fördjupande material:

Flykten från Baltikum 1943–1944 är helt byggd av återanvänt material från tidigare produktioner. Innehållet bygger på Sjöhistoriska museet forskningssamordnare Mirja Arnshavs avhandlingsprojekt De små båtarna och den stora flykten: Arkeologi i spåren av andra världskrigets baltiska flyktbåtar vid Centrum för maritima studier (Cemas) samt projektet Flyktens materialitet som finansierats med Riksantikvarieämbetets FoU-anslag.

Utställningen är producerad av Hanne Lindberg, Sjöhistoriska museet i samarbete med Expology och har möjliggjorts genom generöst bidrag av Sjöhistoriska museets vänförening Sjöhistoriskas Vänner.

Fördjupande artiklar finns på Digitalt museum och många föremål och berättelser finns fint inbundna i boken Föremål på flykt av Mirja Arnshav och Sjöstoriska museets fotograf Anneli Karlsson.
Sjöhistoriska museet. Ett museum för hela familjen – ett eldorado för hav-, sjö- och båtälskare! Sjöhistoriska museet speglar svensk kulturhistoria vid sjö och kust. Vi finns i en av Stockholms vackraste byggnader på Djurgården och erbjuder aktuella utställningar för stora och små om sjöfart, fritidsbåtar och Östersjöfrågor. 

Museet har rika samlingar, omfattande arkiv och Nordens största nautiska bibliotek. Museet är en del av myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer.


Adress/Hitta hit: Djurgårdsbrunnsvägen 24
Telefon: 08-519 549 00
E-Post: sjohistoriska(at)smtm.se
Till Hemsida
Öppettider se hemsida


Källa: Sjöhistoriska museet