Sjöfartsmuseet, Akvariet - Utställning - Haenyeo – Havets kvinnor

Installationsbild: Sjöfartsmuseet Akvariet. Porträtt: Hyung S. Kim


På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. De livnär sig på att dyka efter djur och växter i havet, helt utan tuber och modern utrustning. Nu finalvisas utställningen Haenyeo – Havets kvinnor på Sjöfartsmuseet Akvariet efter en uppmärksammad turné i Sverige och Danmark. Öppnar 9 mars Utställningen visas 9 mars 2024 -  18 augusti 2024. 

Om utställningen: Haenyeo – Havets kvinnor


Installationsbild Sjfartsmuseet Akvariet Portr

Installationsbild: Sjöfartsmuseet Akvariet. Porträtt: Hyung S. Kim

– Haenyeo-kulturen främjar kvinnors status i samhället och miljömässig hållbarhet. Jag hoppas att publiken kan hitta inspiration, styrka och mod i dykarkvinnornas sätt att leva i harmoni med havet. Jag är stolt över att vara en del av denna kultur och att kunna dela den med andra och hoppas att denna urgamla tradition lever vidare, säger initiativtagaren Min Jeong Ko, som samproducerat utställningen tillsammans med Sjöfartsmuseet Akvariet.

Relaterade länkar

Läs mer

Sedan 2016 är haenyeo med på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Mycket tyder dock på att traditionen är hotad. Dels på grund av farorna i arbetet, vilket lockar yngre till andra arbeten. Dels på grund av klimatförändringar och minskade fångstmöjligheter.


Jiae Chae Samdal Jeju 2017

Av: Hyung S. Kim
Tider: 9 mars 2024 - 18 augusti 2024
Adress/Hitta hit: Karl Johansgatan 1-3, 414 59 Göteborg
Telefon: 031 368 36 00
E-Post: info.sjofartsmuseum@kultur.goteborg.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderKälla: Sjöfartsmuseet, Akvariet