Saab Car Museum

Foto: Saab Car museum
Adress/Hitta hit: Åkerssjövägen 18, 461 29 Trollhättan  
Telefon:  +46 520 289 440
E-Post: info@saabcarmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

På Saab Car Museum i Trollhättan presenteras femtio år av svensk bilhistoria. Den första Ur-Saaben finns givetvis med, i fint sällskap av standard-, experiment- och rallybilar från fyrtiotalet och framåt. Saab Car Museum erbjuder samlingar av bilar samt möten med erfarna saabveteraner. I museets inspirerande lokaler möter du teknik- och designhistoria, nostalgi och entusiasm ("saabanda").

Saab Bilmuseums samlingar innehåller runt 120 st bilar och ungefär 70 av dem är utställda. Den första av dem är Saab 92001, som kanske mer är känd som ”Ursaaben” från 1947, med sin distinkta aerodynamiska form signerad av Sixten Sason. De flesta bilarna har sin historia på företaget efter sin tillverkning och hör till olika kategorier, såsom prototyper, provbilar, tjänstebilar, tävlingsbilar med flera.

Saab bilmuseum innehåller många milstolpar av de runt 4,4 miljoner bilar som gjorts genom åren. Från folkhemmets Saab 92 till prestigevagnarna Saab 9-4X och Saab 9-5. Från tvåtakt, till turbo. Självklart finns möjlighet att från webbshoppen och museibutiken, få med dig ett minne hem.


Källa: Saab Car Museum