Sörmlands Museum - utställning - Slöjdsalong Sörmland

Slöjdsalong Sörmland utställning Sörmlands museum Påsen Anna Fernell,  Av: Björn Dahlgren Upphovsrätt: Sörmlands Museum


Den 1 juni öppnar Slöjdsalong Sörmland – en jurybedömd utställning med verk av 31 slöjdare. Allt är handgjort, men uttryck, material och tekniker varierar. Utställningen visas 1 juni 2024 -  19 januari 2025.


Om utställningen: Slöjdsalong Sörmland

Sommaren 2023 gick Sörmlands museum ut med en utlysning. Slöjdare, helt eller delvis bosatta i Sörmlands län, välkomnades att söka till Slöjdsalong Sörmland. De hade fram till 30 november på sig att skicka in bild och beskrivning av max tre verk per person. 


Sljdsalong Srmland utstllning Srmlands museum

Evigt blommande no 1 av Stella Dalqvist. ”Den mjuka kudden är broderad för hand i fritt broderi. Som blomsterodlare vill jag omge mig med blommor året om utan att tära på vår miljö. Som brodös älskar jag att uttrycka mig i stygn. De odlade blommorna är förgängliga medan de broderade består. Kudden är en blomsteräng att vila mot när inga växter blommar.”  Av: Björn Dahlgren Upphovsrätt: Sörmlands Museum


Relaterade länkar

Läs mer

Gensvaret blev stort – sammanlagt fick museet in 261 bidrag av 112 slöjdare. Juryn valde ut 60 som togs in till museet för det slutgiltiga urvalet. I mitten av februari samlades juryn på museet i Nyköping och valde ut de omkring 40 som nu ställs ut.


Slutresultatet är en brokig samling föremål som visas i Sörmlands museums största utställningssal. Här finns alltifrån traditionella bruksföremål till det fria, konceptuella och konstnärliga. TAF, Gabriella Lenke och Mattias Ståhlbom, står för utställningsformen. De har ritat nya podier som byggts av återbrukat material från den tidigare utställningen NK:s möbler.


– Slöjdsalong Sörmland är en både inspirerande, lustfylld och överraskande utställning. Samtidigt får de utvalda slöjdarna möjlighet att möta både publik och blivande kunder, säger projektledare Lena Landerberg.


Ungefär två tredjedelar av verken i Slöjdsalong Sörmland är till salu genom museibutiken. Utställningen öppnar klockan 10 lördag 1 juni 2024. I samband med invigningsceremonin klockan 13 får en av deltagarna ta emot en särskild utmärkelse. Den innebär tillgång till Sörmlands museums samlingar för att – i samarbete med museet – utveckla produkter för museibutiken. Slöjdsalong Sörmland pågår till och med 19 januari 2025.


Deltagare Slöjdsalong Sörmland:

Irene Blidberg, Eskilstuna
Kristina Bohman-Ramsin, Julita
Axl Boström, Oxelösund
Tor Cederman, deltidsboende i Hälleforsnäs
Celia Dackenberg, Katrineholm
Stella Dalqvist, Stora Sundby
Anna Fernell, Hälleforsnäs
Anne Friis, Nyköping
Miguel Habana Castro, Tystberga
Mette Handler, Mellösa
Fredrik Isaksson, Mariefred
Maud Jonsson, Valla
Petra Karlsson, Nyköping
Sonja Kedem, Gnesta
Mikael Kuurne, Nyköping
Britt-Inger Köhn, Nyköping
Oscar Larsson, Katrineholm
Annika Linnemihl, Nyköping
Amanda Lund, deltidsboende i Katrineholm
Rebecka Lundborg, Ålberga
Ida Netterberg, Trosa
Kerstin Neumüller, Mellösa
Christer Peterson, Vingåker
Kenneth Petersson, Eskilstuna
Stig Pettersson, Katrineholm
Jenny Soddu, deltidsboende i Sparreholm
Ami Stylander, Nyköping
Ulla Tenman, deltidsboende i Nyköping
Tomas Tomandi Andersson, Nyköping
Johanna Törnqvist, Gnesta
Ebba von Wachenfeldt, Gnesta


Ung Slöjdsalong


Under våren har alla barn och unga som deltagit i museets slöjdlov och slöjdsöndagar erbjudits att ställa ut det de slöjdat i Ung Slöjdsalong. Ung Slöjdsalong visas under sommaren i ett skyltfönster intill museets huvudentré. Invigning lördag den 1 juni 2024.
Adress/Hitta hit: Tolagsgatan 8, 611 31 Nyköping
Telefon: 072-213 47 11
E-Post: info.museet@regionsormland.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderKälla: Sörmlands Museum