Sörmlands Museum - Utställning - Bryggda berättelser 

Foto: Sörmlands Museum


Den 17 februari 2024 öppnar Bryggda berättelser på Sörmlands museum. Utställningen handlar om ölets historia, människors ölkonsumtion under olika tider, hemmabryggning och ölindustri och tillverkning Och om varför 1970-talet var mellanölets och hånglets årtionde. Utställningen visas 17 februari 2024 - 8 september 2024.

Om utställningen: Bryggda berättelser

Historiskt har öl varit en betydelsefull del av människans kost. Den har varit både näring och dryck när det varit ont om mat och brist på rent vatten. Ölet var så viktigt att det under en lång tid till och med var lag på att varje bonde i Sverige skulle odla humle.

Relaterade länkar

Läs mer

Under mitten av 1800-talet introducerades lagerölet i Sverige. Det var ett öl som var lättare att brygga och lagra i större mängder. Det gjorde att en bryggerinäring på allvar kunde växa fram. Vid slutet av 1800-talet fanns bryggerier i nästan varje sörmländsk småstad.


Under 1900-talets början avstannade bryggerinäringens expansion och i slutet av seklet fanns bara ett fåtal bryggerier kvar i Sverige. Under 2000-talet har det grundats en mängd hantverksbryggerier runt om i Sverige. I utställningen fördjupar vi oss i sörmländska bryggerier, både historiska och nutida.


I utställningen visas också föremål. Du får bland annat chansen att på nära håll betrakta museets unika kronkåsa från 1500-talet, Joseph Wilhelm Wallanders målning Humleskörd i Askarboda samt en mängd fotografier från sörmländska bryggerier och öldrickande människor genom tiderna.   

Bryggda berättelser öppnar 17 februari och stänger 8 september.


Tider: 17 februari 2024 - 8 september 2024




Adress/Hitta hit: Tolagsgatan 8, 611 31 Nyköping
Telefon: 072-213 47 11
E-Post: info.museet@regionsormland.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider




Hösten 2018 invigde Sörmlands museum länets nya museihus i Nyköping i Södermanland med ett unikt koncept där besökarna erbjuds att nära och direkt ta del av människors livsberättelser.


Museets samlingar utställningar har plockats fram och placerats mitt i huset, fullt synliga och tillgängliga för publiken. Samlingarna är ordnade efter sammanhang – exempelvis en person, gård, familj, arbetsplats eller institution – för att förmedla berättelser om och av människor.


Ett flertal fasta tillsvidare utställningar visas. Senast i raden kan nämnas: Harald Gripes samling. Harald Gripe var en svensk konstnär och illustratör och var gift med författaren Maria Gripe, vars ungdomsböcker han illustrerade. Harald var en hängiven samlare av modellteatrar och kort före sin död donerade han sin stora samling till Nyköpings kommun. Det blev grunden för Sveriges enda modellteatermuseum, Gripes Modellteatermuseum.



Källa: Sörmlands Museum