Sörmlands Museum - Utställning - Andreas Glad

Upphovsrätt: Sörmlands museum. Av: Andreas Glad


Sommarens stora konstutställning öppnar på Sörmlands museum. Världar i miniatyr och målningar i storformat. Den 20 april öppnar utställningen ”Solid Ground – målningar och modeller” på Sörmlands museum. Den ger en heltäckande presentation av konstnären Andreas Glad som gjort sig känd för en särskild och tidskrävande arbetsmetod. Utställningen visas  20 april 2024 - 15 september 2024.

Om utställningen: Solid Ground – målningar och modeller

Andreas Glad målningar kännetecknas av ett imponerande detaljrikt måleri. Oftast använder han egentillverkade modeller av landskap som förlaga. De tredimensionella modellerna bygger han själv, belyser med starkt ljus och avporträtterar sedan med hisnande exakthet.

Riverbank

Av: Andreas Glad. Upphovsrätt: Sörmlands museum


– I en tid där vi översköljs av digitalt och blixtsnabbt genererade bilder är det fascinerande att se konst som är resultatet av ett tidskrävande och omsorgsfullt hantverk, säger Alexandra Kronqvist, utställningens producent och fortsätter:

– Det här är en utställning som vi tror kan tilltala många besökare. Glads målningar och modeller är i sig fantastiska att ta del av, men de öppnar också för en bildvärld med många bottnar och djup.

Relaterade länkar

Läs mer

I sitt konstnärskap berör Andreas Glad frågor om klimathotet och människans plats och påverkan på sin omvärld. Hans modeller föreställer nästan alltid miljöer med mänsklig påverkan; byggnader, trafikleder och planterad växtlighet.


Elliott

Av: Andreas Glad. Upphovsrätt: Sörmlands museum


Ett slags urbana och konstruerade landskap, som symboliserar människans drömmar om det goda, bekymmersfria livet under en sol som alltid lyser. Men miljöerna i Glads bildvärld är oftast avfolkade. Här finns inga människor och ingen aktivitet. Byggnader, vägar och växtlighet står som om de vore hastigt övergivna.

I utställningen Solid Ground på Sörmlands museum visas både Andreas Glads målningar och de modeller som stått som förlaga för verken. Den tidigaste modellen tillkom redan 2007 under studietiden och den allra senaste målningen färdigställdes några veckor innan utställningens öppnande.

– Utställningen på Sörmlands museum samlar ihop verk från snart tjugo års arbete. Det ger betraktaren en fin möjlighet att bekanta sig med mitt konstnärskap och mig ett unikt tillfälle till överblick och reflektion, säger Andreas Glad.

Utställningen öppnar klockan 11.00 den 20 april i närvaro av konstnär Andreas Glad och projektledare Alexandra Kronqvist. Den visas till och med 15 september.

Om konstnären: Andreas Glad

  • Född 1976.
  • Uppvuxen i Linköping.
  • Sedan 2009 boende och verksam i Malmö.
  • Arbetar framför allt med oljemåleri med egentillverkade modeller som förlaga.
  • Utbildad vid bland annat Konsthögskolan i Bergen och Konsthögskolan i Oslo.

portratt Andreas Glad 16x9

Av: Andreas Glad. Upphovsrätt: Sörmlands museum

Bildtexter:

Andreas Glad framför målning

Andreas Glad framför en av tre helt nya målningar som snart visas på Sörmlands museum. Konstnären arbetar med måleri i stort format och miljöerna i hans målningar är ofta avfolkade. Bilderna blir ett slags porträtt av människan i sin frånvaro. Vi ser inte oss själva, men vi ser allt det som vi drömt om, byggt och lämnar efter oss.

Målning kojan Elliott:

Elliott, 115 x 155 centimeter, akryl på duk, 2016. Målningen är döpt efter sonen till en konstnärskollega och det är pojkens trädkoja vi ser på bilden. Andreas har själv talat om trädkojan som ett slags monument, men också som en påminnelse om kommande generationer. Vilken sorts värld vill vi lämna efter oss? Kan vi ge framtidens barn träd och gläntor att leka i?

Modellen Suburbia:

Andreas Glad tillverkar modeller av kartong, papper, trä och lim till skalenliga miniatyrvärldar som står som förlaga till hans målningar. Konstnären talar själv om sin arbetsmetod som en strävan efter att få överblick, för att försöka förstå tillvaron och de viktiga frågorna i vår civilisation. ”Denna strävan gör sig påmind både i modellerna som jag konstruerar och i målningarnas kompositioner och i förhållandet mellan dem.”

Modellen Riverbank:

I Andreas Glads bildvärld blandas gränserna mellan verklighet, modell och avbildning samman. Målningarna avbildar modeller, som i sin tur härmar verkliga miljöer. Det är också en lek med konsthistoriens klassiska måleri och välkända genrer, landskaps- och modellmåleriet.


Adress/Hitta hit: Tolagsgatan 8, 611 31 Nyköping
Telefon: 072-213 47 11
E-Post: info.museet@regionsormland.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderKälla: Sörmlands Museum