Rydals Museum

Rydals Museum. Foto: Per Christiansen
Adress/Hitta hit: Boråsvägen 237, 511 70 Rydal
Telefon: + 46 320 21 83 00
E-Post: rydalsmuseum@mark.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Rydals museum i Marks erbjuder besökaren en mångfald av upplevelser och utställningar. För den teknikintresserade finns en unik maskinpark med tjugotalet spinnmaskiner från 1940-talet, kardmaskin från 1890-talets Manchester och tvinnmaskin från 1970-talet.

Museet är inrymt i en spinneribyggnad från 1853. Samhället som växt upp kring fabriken är ett genuint brukssamhälle med sin karaktär välbevarad och därför klassat som riksintresse.

Spunnet vävt och vunnet i Möjligheternas Mark är en av Rydals Museums basutställningar. Utställningen reflekterar bygdens historia på ett tidsenligt och lekfullt sätt. Här finns möjligheter att lyssna på röster ur fabrikens historia, spela spelet om Mark, kläder, upptäcka föremål, prova på att väva, spinna med remdrift och lära känna olika hem samt se film och bildspel om bygdens Marks historia.

En skyltad promenadslinga guidar besökaren runt i samhället. Rydal/skene/Mark ligger bara en timmes bilresa från Göteborg och Varberg och en halvtimme från Borås. Om du tar bussen, så finns hållplatsen mindre än hundra meter från museet. Museet erbjuder bokade visningar.


Källa: Rydals Museum