Prins Eugens Waldemarsudde - Utställning - Marie Krøyer

Av: Foto: Skagens Kunstmuseer


Den 9 mars 2024 öppnar en omfattande forskningsbaserad utställning som kastar nytt ljus över den mytomspunna konstnären Marie Krøyer (1867–1940). Under sin samtid var hon omtalad i Skandinavien för sitt dramatiska liv och sina äktenskap med den danske konstnären P.S. Krøyer och den svenske tonsättaren Hugo Alfvén. Den mytomspunna bilden av Marie Krøyer, som presenterats i filmer, romaner och teaterföreställningar, har bidragit till att hennes konstnärliga verksamhet inte uppmärksammats efter förtjänst. Utställningen visas 9 mars 2024 – 25 augusti 2024. 

Om utställningen Marie Krøyer

I utställningen visar vi Marie Krøyer i sin egen rätt, som den konstnär hon var. Här presenteras bredden av hennes konstnärskap, med fokus på hennes spännande arbete inom konst, design och inredning.

Marie Kryer Sjlvportrtt 1889 Olja p tr 27 x 209 cm Foto Skagens Kunstmuseer Bild beskuren

Marie Krøyer, Självporträtt, 1889. Olja på trä, 27 x 20,9 cm. Foto: Skagens Kunstmuseer. Bild beskuren.


Marie Krøyer (1867 – 1940) var på sin tid omtalad i Skandinavien på grund av sitt dramatiska liv tillsammans med P.S. Krøyer och Hugo Alfvén. Få känner idag till omfattningen av hennes konstnärskap. Under våren och sommaren uppmärksammar vi konstnären Marie Krøyer i sin egen rätt. Det blir en stor utställning som visar bredden i hennes spännande arbete med konst, design och inredning. Presentationen belyser även nya aspekter av hennes internationella inspirationskällor och nätverk.

Relaterade Länkar

Läs mer 

Utöver Marie Krøyers egna verk kommer ett urval av andra konstnärers skildringar av henne att presenteras. Målningar av P.S. Krøyer, med Marie som modell, kommer att visas i en tematisering i utställningen som handlar om synen på, och myten om, Marie Krøyer som konstnärshustru och musa.

Marie Kryer Rosor i blmnstrad vas 1890 Olja p tr 21 x 275 cm Foto Simon Lautrop

Marie Krøyer, Rosor i blåmönstrad vas, 1890. Olja på trä, 21 x 27,5 cm. Foto: Simon Lautrop


Det är en stor glädje att med denna utställning få lyfta fram den intressanta och mångsidiga konstnären Marie Krøyer i sin egen rätt. Med forskning, som bedrivits i Danmark och Sverige, möjliggörs nu en presentation som visar nya, spännande rön men också bredden och djupet i konstnärskapet. Utställningen bidrar även till att uppmärksamma mytbildningens påverkan på värderingar och uppfattningar om olika konstnärskap, varav Marie Krøyer utgör ett tydligt exempel. Vår förhoppning med utställningen är att Marie Krøyers insatser inom konst, design och inredning ska uppmärksammas stort och verka inspirerande för alla våra besökare”, säger Karin Sidén, museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde.


Utställningen kompletteras med en rikt illustrerad, forskningsbaserad katalog på svenska, danska och engelska samt av en varierad programverksamhet med föredrag, samtal, visningar, konserter och av ett bildspel.

Marie Krøyer arrangeras i samarbete med Skagens Kunstmuseer och Den Hirschsprungske Samling i Köpenhamn.
Adress/Hitta hit: Prins Eugens väg, 6 Djurgården, Stockholm
Telefon: 08-545 837 00
E-Post: info@waldemarsudde.se
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsida


Källa: Prins Eugens Waldemarsudde