Notiser - Konsthallar
Queera erfarenheter, kvinnoporträtt och surrealistiska stilleben på Landskrona Foto Festival den 6–22 september. Under årets Landskrona Foto Festival presenteras en mångfald av berättelser med unika och starka konstnärliga uttryck. Verken är medvetet placerade i relation till Landskronas unika miljöer och byggnader. Till exempel får den finska konstnären Emma Sarpaniemis humoristiska och teatrala självporträtt ta över scenen i Slottsparken. 

– Våra utländska besökare brukar säga att de får en helt unik upplevelse här i Landskrona. Du får komma in i rum som inte är öppna till vardags, till exempel fängelsetornen i Citadellet, vårt historiska rådhus och den gamla gymnastiksalen Exercishallen, säger Jenny Lindhe, som är en av festivalens två konstnärliga ledare tillsammans med Jenny Nordquist.
Var: Landskrona Foto, Landskrona
När: 6 september - 22 september 
Läs mer här
Källa: Landskrona Foto
På lördag den 1 juni öppnar Halmstads konsthalls nya utställning. Det är en mix av verk skapade av två olika konstnärer födda med närmare hundra år mellan sig. Augusta Strömberg (1866–1954) var fotograf och konstnär. Hon levde mer än halva sitt liv intagen på dåtidens psykiatriska institutioner. Astrid Göransson, född 1956, har skapat animationer och skulpturer med inspiration av Augusta Strömbergs liv och konst som hon fascinerats av i många år.

– Utställningen är ett spännande möte mellan samtidskonsten och det konsthistoriska, där Astrid Göransson genom sitt konstnärskap undersöker Augusta Strömbergs verk och liv. Detta gestaltas genom animationer, skulpturer och installationer, säger Lucy Wilson, kulturproducent Halmstads kommun.

Var: Halmstads Konsthall, Halmstad
När: 1 juni 2024 - 15 oktober 2024
Läs mer här
Källa: Halmstads Konsthall

Norrtälje konsthall presenterar stolt den brittiska konstnären Clare Woods’ första separatutställning i Sverige; Between Before and After.

Utställningen visar 18 målningar som är producerade mellan 2016 – 2023. Clare Woods föddes i Southampton 1972. Hon fick sin BA Fine Art, Bath College of Art, Bath 1991–1994 och MA Fine Art, Goldsmiths College, London, 1997-1999. Hon bor och arbetar i Hereford. Under en 20 år lång karriär har Woods utvecklat sitt egna igenkänningsbara språk och monumentala måleri.


Var: Norrtälje Konsthall. Norrtälje
När: 15 juni 2024 - 21 september 2024
Läs mer här
Källa: Norrtälje Konsthall
Svensk Form i Örebro Län och Örebro Läns Slöjdförening arrangerar för tredje året i rad en gemensam utställning där medlemmar från hela länet visar upp sina olika konstnärskap utifrån temat Vatten.

Vatten är ett av de fyra grundelementen som är helt nödvändigt för att vi ska kunna leva här på vår jord. Vatten är också så mycket mer än bara vatten, det är is, snö och hagel samt dimma, ånga, fukt och regn. Ibland får vi för mycket eller för lite vatten, genom väderfenomen som översvämningar, skyfall, smältande isar, torka, vattenbrist osv.

Men mängden vatten på jorden är densamma. Därför är vatten något vi måste vara rädda om. Vad passar väl bättre än att göra en utställning kring ett så angeläget ämne än just i Askersund vid Alsens strand.


Var: Askersunds Konsthall, Askersund
När: 1 juni 2024 - 24 augusti 2024
Läs mer här
Källa: Askersunds Konsthall
Hösten på Färgfabriken blir en fördjupning i arkitekturen i en utställning curerad av arkitekt Karolina Keyzer, tidigare tillförordnad chef på Färgfabriken. I Arkitekturer – åtta samtida undersökningar bjuds besökarna in att närma sig arkitekturen från nya perspektiv. Fokus är arkitektur som konstart i egen rätt och dess förmåga att svara mot människors grundläggande behov.

I den här utställningen vill vi återvända till arkitekturens kärna och dess potential att förbättra människors liv och komma med lösningar på vår tids utmaningar, säger curator och utställningsarkitekt Karolina Keyzer.

Var: Färgfabriken, Stockholm
När: 31 augusti 2024–24 november 2024
Läs mer här
Källa: Färgfabriken


Designarkivet: Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten. I utställningen Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten visar Designarkivet en kavalkad av mönster och mode ur samlingen med fokus på textilformgivaren och modeillustratören Göta Trägårdh och kretsen av formgivare kring henne. Att följa Göta Trägårdhs arbete är att resa genom 1900-talets textilhistoria. Utställningen visas 1 juni 2024–6 oktober 2024.

Var: Designarkivet, Nybro
När: 1 juni 2024–6 oktober 2024
Läs mer här
Källa: Designarkivet
Österängen Konsthall och Fågelmuseet, Jönköping, presenterar nu utställningen The Conference of the Birds. Utställningen visar många av de konstverk som producerats under ett fem år långt nordiskt konstprojekt, som utforskar kreativa sätt att samexistera med fåglar i en mer än mänsklig värld. Utställningen visas 1 juni 2024 - 1 september 2024. .

Var: Österängens Konsthall, Jönköping
När: 1 juni 2024 - 1 september 2024
Läs mer här
Källa: Österängens Konsthall
I sommar fyller Bohusläns museum 40 år och detta vill vi fira genom att göra en extra stor satsning på samtidskonst i konsthallen med utställningen As Dreamers Do! Titeln refererar till konstnärens roll som drömmare, iakttagare och medskapare i en komplex samtid. Några av de femton inbjudna konstnärerna har tidigare ställt ut i konsthallen i olika konstellationer, andra är helt nya i sammanhanget. Det blir således både återblickar, återkomster och nya möten. Uddevalla.  Utställningen visas 1 juni 2024 - 3 november 2024.

Var: Bohusläns Museum, Uddevalla
När: 1 juni 2024 - 3 november 2024
Läs mer här
Källa: Bohusläns Museum  
Lunds konsthall är mycket stolt över att denna sommar kunna visa två parallella separatutställningar, en av Agnes Denes (f. 1931 i Budapest, uppvuxen i Stockholm, bosatt i New York) och en av Åsa Sonjasdotter (f. 1966 i Helsingborg, uppvuxen i Lund, bosatt på Ven och i Berlin). 

Båda konstnärerna talar i sin konst om vikten av att agera inför klimatförändringarna och annan destruktiv inverkan på vår omvärld, och får oss att fundera över hur vi kan påverka vår framtid.  Lunds konsthall, Lund, 1 juni-25 augusti 2024. Vernissage fredagen den 31 maj klockan 18-20. 

Var: Lunds Konsthall, Lund
När: 1 juni 2024 - 25 augusti 2024
Läs mer här
Källa: Lunds Konsthall
Hej konsten! – Konstinköp under 10 år

1 juni–22 september 2024 i Umeå konsthall, Väven

I denna jubileumsutställning kan du se ett urval av inköpta konstverk till Umeå kommuns konstsamling gjorda under de senaste tio åren. Urvalet speglar en viktig del av konstverksamhetens uppdrag; att skapa en mångfacetterad konstsamling tillgänglig för alla som bor eller vistas i Umeå kommun. Här finns en bredd av olika tekniker, uttryck och konstnärskap. I allas konstsamling behövs alla sorters konst. Samlingen består idag av cirka 11 000 konstverk som är placerade utomhus och i olika kommunala verksamheter. Varje år köps det in nya verk av nutida yrkesverksamma konstnärer.


Var: Umeå Konsthall, Umeå
När: 1 juni 2024–22 september 2024
Läs mer här
Källa: Umeå KonsthallI serien Collection Highlights sätter Wanås Konst extra ljus på utvalda verk i skulpturparkens samling. Under 2024 uppmärksammas Martin Puryrears vassverk Meditation in a Beech Wood som kommer att renoveras varsamt under hela sommaren samt Kimsoojas verk A Laundry Field som består av över 100 vita lakan som åter installeras. Utställningen visas 26 juni 2024–29 september 2024.

Var: Wanås Konst
När: 26 juni 2024–29 september 2024
Läs mer här
Källa: Wanås Konst