Norrköpings Konstmuseum - Utställning - Tyra Kleen

Tyra Kleen, Orkidéer, 1907. Foto: Mats Arvidsson


Norrköpings Konstmuseum presenterar 2024 konstnären Tyra Kleen i stor skala genom utställningen Ständigt sökande. Utställningens fokus är det andliga sökandet och konstnärens kontakt med teosofin som en drivkraft för sitt skapande. Tyra Kleens resor, andliga sökande och hennes stora intresse för dans utgör huvudnoderna för museets storsatsning. Utställningen visas 10 februari 2024 - 29 september 2024.

Om utställningen: Ständigt sökande

– Konstmuseet ser fram emot att presentera Tyra Kleen i stort format för vår publik. Ett komplext konstnärskap och en vetgirig person med ett stort internationellt nätverk som både kan tyckas självklar och udda för sin tid, säger Helena Persson, museichef Norrköpings Konstmuseum.
Tyra Kleen levde ett självständigt och äventyrligt liv vid en tid då kvinnor saknade rösträtt. Hennes årslånga resor motiverades av en nyfikenhet och intresse för religiösa och andliga frågeställningar. Hon var medlem i teosofiska samfundet i Rom, deltog i seanser i Paris och initierade andeutdrivning i sitt hem på Lidingö. Tyra Kleen reste ibland helt ensam till länder som Egypten, Indien, Sri Lanka och Indonesien – ständigt på jakt efter en djupare förståelse för konst, kultur och religion.

Relaterade Länkar

Läs mer

– Tyra Kleens längtan bort från en överdrivet rationell samtid, till förmån för kreativitet och sinnlighet tror vi kan slå en ton hos en samtida publik. I hennes bilder samsas det morbida med det sköna, säger Karin Ström Lehander, medcurator och doktorand Åbo Akademi och Helena Scragg, curator Norrköpings Konstmuseum.

I utställningen får besökaren ta del av Tyra Kleens egna fotografier, färgstarka illustrationer och symbolistiskt laddade litografier och målningar. Tyra Kleen utbildade sig vid konstskolor i både Tyskland och Frankrike. Hon umgicks med och träffade flera av sin tids kulturella förgrundsgestalter som Ellen Key, Akseli Gallen-Kallela och Max Klinger. Flera nyupptäckta verk som inte visats på mer än 100 år lyfts här fram i nytt ljus. 


Tyra Kleen – Ständigt sökande är producerad av Norrköpings Konstmuseum och genomförs i samarbete med Uppsala konstmuseum, Bohusläns museum och Hallands Konstmuseum där utställningen visas under 2024–2026.

Utställningsperioder:

Norrköpings Konstmuseum: 10 februari 2024–29 september 2024
Uppsala konstmuseum: 12 oktober 2024–23 februari 2025
Bohusläns museum: 31 maj 2025–24 augusti 2025
Hallands Konstmuseum: 13 september 2025–19 april 2026

Övrigt

Till utställningen knyts en rik programverksamhet för att fördjupa kunskapen om Tyra Kleens konstnärskap. I anslutning till utställningen genomförs en föredragsserie i samarbete med LiU och filmprogram tillsammans med Cnema och Arbetets museum. Mer information om vernissage och övrig programverksamhet finns på Konstmuseets hemsida: https://www.norrkopingskonstmuseum.se/utstallning/tyrakleen/Tider: 10 februari 2024 - 29 september 2024
Adress/Hitta hit: Kristinaplatsen 602 34 Norrköping
Telefon: 011-15 26 00
E-Post: konstmuseet[at]norrkoping.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Norrköpings Konstmuseum