Nordiska Museet - Utställning - Strindberg vs. Youssef

Av: Emil Fagander, Nordiska museet.


Den 27 oktober öppnar Nordiska museet utställningen ”Strindberg vs. Youssef” som utgår från August Strindbergs självbiografiska Inferno. Konstnären Daniel Youssef arbetar med omkullkastade ord, paranoid gestaltning och neon för att iscensätta sitt textbaserade verk tillsammans med “Vågen” – en av Strindbergs mest ikoniska målningar, ur Nordiska museets samlingar. Utställningen visas till och med år 2024.

Om utställningen: Strindberg vs. Youssef 

August Strindberg och Nordiska museets grundare Artur Hazelius var för det mesta goda vänner. I museets arkiv finns brev som berättar om August och Arturs samarbete och museets utveckling. Strindberg var i själva verket en så kallad “skaffare” åt museet och tipsade ofta Hazelius om föremål att ta in i samlingarna. 

En av August Strindbergs mest ikoniska mlningar ur museets samlingar visas ihop med Daniel Youssef Foto Emil FaganderNordiska museet

 Ikoniska målningar ur museets samlingar visas ihop med Daniel Youssef. Foto: Emil Fagander/Nordiska museet

Idag äger Nordiska museet den största samlingen av August Strindbergs målningar och en stor del av författarens möbler, originalmanuskript och bibliotek.

­– I år fyller Nordiska museet 150 år och inför vår stora nya kommande basutställning “Nordbor” som öppnar i början på 2024 vill vi plocka ut ett ikoniskt föremål ur våra samlingar och ställa det mot en samtida företeelse. När vi träffade Daniel Youssef slogs vi av hans fascinerande textbaserade verk med dess många bottnar och ingångar. I samband med utställningen förvärvar museet ett verk av Daniel Youssef som därmed kommer ingå i museets samlingar, säger Vanessa Gandy, chef Museiupplevelsen på Nordiska museet.

­– Att få chansen att sätta upp mitt arbete på Nordiska museet är en “dream come true”. När man inser hur inblandad Strindberg var i detta fantastiska museum så förstår man vidden av mina känslor över att få göra det här. Min Inferno handlar inte om att representera verkligheten, utan om att påverka den och tillåta den att bli, säger Daniel Youssef, konstnär.

Relaterade länkar

Läs mer↴

“Strindberg vs. Youssef” öppnar den 27 oktober och pågår under hela Strindbergåret 2024 i Stora hallen på Nordiska museet.

Om konstnären: Daniel Youssef

DANIEL YOUSSEF, född 1975 i Växjö, bor och verkar i Stockholm. Han har tidigare ställt ut på bland annat Södertälje konsthall, Skövde konsthall och Arsenalsgatan 3 i Stockholm. Han finns representerad på Skövde konsthall och Ståhl Collection, Norrköping och har tidigare erhållit arbetsstipendium från The Mirror Institution. 

Daniel Youssef var nyligen aktuell med sin medverkan i grupputställningen ”Swedish Ecstasy”, kurerad av Daniel Birnbaum, på Bozar i Bryssel (17 februari – 21 maj 2023). Där visade han två nya verk tillsammans med verk av bland andra just August Strindberg.

Om Strindbergs Vågen:

Vågen är en serie oljemålningar med nio verk målade mellan 1892 och 1902. Av dessa nio finns den dubbelsidiga versionen av Vågen i museets samlingar.

Den dubbelsidiga oljemålningen “Vågen VIII” från 1901-1902 visar ett upprört hav och en kraftfull våg målad med palettkniv. NM.0132440.

På baksidan finns oljemålningen “Vågen VI” från 1902.

Den expressivt och hotfullt framrusande vågen är ett ödesmättat motiv med stark symbolisk underton av död och förintelse som Strindberg återkom till många gånger.

Målningen har tidigare bland annat ställts ut på Musée d’Orsay i Paris 2001-2002 och Tate Modern i London 2005. Senast visades den på Musée cantonal des Beaux-Arts de Lausanne 2016-2017.


Adress/Hitta hit: Djurgårdsvägen 6-16, 115 93 Stockholm
Telefon: 08-519 546 00
E-Post: info(at)nordiskamuseet.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Nordiska Museet