Nationalmuseum - Urval av utställningar 2024

Nationalmuseum. Fotograf: Åke E:son Lindman


Året 2024 på Nationalmuseum inleds med utställningar om den norska konstnären Harriet Backer och den japanska formgivaren Akira Minagawa. Det avslutas sedan med en stor utställning om romantiken med konst både från 1800-talet och samtidskonst.

Om utställningen: Harriet Backer

Under våren och sommaren 2024 visar Nationalmuseum en utställning om Harriet Backer som vid sidan av Edvard Munch var Norges mest betydande konstnär vid sekelskiftet 1900. Hon var vid tiden en av de främsta koloristerna och skildrare av ljus och atmosfär i interiörer. I utställningen lyfts det nyskapande och innovativa i hennes konst fram tillsammans med den centrala roll i norskt konstliv som hon hade. Utställningen är producerad av Nasjonalmuseet, Oslo och Kode, Bergen, i samarbete med Nationalmuseum, Stockholm och Musée d’Orsay, Paris.

Tider: 22 februari–18 augusti 2024
Om utställningen: Design = Memory - Akira Minagawa & Minä perhonen

Akira Minagawa är en av de mest framstående japanska formgivarna och grundare och chefsdesigner för mode- och textilmärket Minä perhonen. I en cirkulär dialog som lyfter fram den kreativa processen visas kläder och designföremål från Minä perhonen tillsammans med Akira Minagawas originalverk. Utställningen påminner om hur de nordiska länderna och nordisk design har spelat en viktig roll.

Tider: 22 februari–18 augusti 2024  
Om utställningen: Romantikens blick

Utställningen tar ett brett grepp om den period under 1800-talet som kallas för romantiken. I utställningen förklaras vad romantiken innebar och hur den påverkade sin samtid. Den visar också att romantiken inte alls begränsar sig till 1800-talet, utan att vi ännu i vår tid dagligen umgås med många av den tidens frågor och idéer. I utställningen visas konst av 1800-talskonstnärer som Peder Balke, Ernst Ferdinand Oehme, Caspar David Friedrich, Karl Friedrich Schinkel, Eugène Delacroix, Johan Christian Dahl, Marcus Larson och samtidskonst av bland andra Mariele Neudecker, Leif Engström, Helene Schmitz, Ann Frössén, Lars Nilsson, Thomas Demand, Lovisa Ringborg och Paul Fägerskiöld.

Tider: 26 september 2024–5 januari 2025Relaterade LänkarAdress/Hitta hit: Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm
Telefon: 08-519 543 00
E-Post: info(at)nationalmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Nationalmuseum