Moderna Museet - Urval av utställningar 2024

Photo: Moderna Museet/Åsa Lundén


2024 öppnar Moderna Museet Malmö fyra utställningar. Först ut är en poetisk och gripande internationell grupputställning om stora sociala förändringar i arabvärlden. Därefter följer en separatutställning av den aktivistiska målaren Monica Sjöö och en presentation av ukrainska Marija Prymachenkos färgstarka bildspråk. I slutet av året öppnar "Om det absurda drama som också är livet", en humoristisk och livsbejakande samlingsutställning som blandar det samtida och det historiska. Flera av utställningarna lyfter fram verk från Moderna Museets samling, från Chagall till Dada.

Om utställningen: Oläkt

Den internationella grupputställningen "Unhealed" fördjupar sig i efterdyningarna av vad som ofta kallas för de arabiska upproren eller revolutionerna, och som svepte genom arabvärlden med start 2010. Dessa händelser förändrade livet för miljontals människor, av vilka många som en konsekvens nu bor i Sverige. Med denna utställning presenterar Moderna Museet Malmö stolt sjutton konstnärer som på ett tankeväckande och gripande sätt har tagit upp detta fortfarande pågående kapitel i historien.

Relaterade Länkar

Läs mer

Det som kan kännas för komplicerat eller smärtsamt för att förmedla i ord kan ofta hitta andra uttryckssätt genom konsten. "Unhealed" skildrar existentiella upplevelser mitt i stora sociala omvälvningar. Utställningen förkroppsligar ett poetiskt narrativ snarare än en strikt historisk redogörelse. Den navigerar genom den oändliga cirkeln av hopp och förtvivlan och tar oss bortom politisk analys.

De medverkande konstnärerna är till övervägande del baserade i Algeriet, Egypten, Libyen, Marocko, Syrien, Tunisien och Jemen, men även i Albanien, Italien, Rumänien och Sverige. Bland dem finns Asim Abdulaziz, Aya Albarghathy, Muhammad Ali, Héla Ammar, Marwa al-Sabouni, Selim Ben Sheikh, Shady Elnoshokaty, Safaa Erruas, Hadia Gana, Khaled Hafez, Diana Jabi, Rachid Koraichi, Moataz Nasr, Mario Rizzian Paci, , Fethi Sahraoui och Mouna Jemal Siala.

Utställningen är curator av den syriske curatorn Abir Boukhari, som har bott och verkat i Stockholm sedan 2015, i nära samarbete med Joa Ljungberg¸ curator på Moderna Museet Malmö.

Tider: 2 mars 2024 – 15 september 2024
Om utställningen: Den stora kosmiska modern - Monica Sjöö

Konst, politik och andlighet är oskiljaktiga i den svensk-brittiska konstnären Monica Sjöös verk. Med ett djupt engagemang för kvinnors rättigheter och miljöism kämpade hon kompromisslöst för frihet och blev en nyckelfigur i den brittiska kvinnofrihetsrörelsen.

Relaterade Länkar

Läs mer

Monica Sjöö (1938–2005) föddes i Härnösand men tillbringade större delen av sitt vuxna liv i Bristol. Hennes engagemang för kvinnors frigörelse och miljövård var oskiljaktiga från hennes inre övertygelse om att vara en del av en kosmisk större helhet, vilket hon uttryckte i ”Den stora modern”, vars väsen, enligt Sjöö, genomsyrar både natur och väsen.

”Den stora kosmiska modern” är den första retrospektiva museiutställningen av Monica Sjöös verk. Den presenterar ett femtiotal verk från hela Sjöös verksamhet och spänner från monumentala målningar till politiska affischer och banderoller, teckningar och arkivmaterial.

Vi möter verk som alla skapades för att främja social förändring och orsakade kontroverser såväl som rop om censur vid den tiden. Deras ämne och budskap är lika relevanta idag.

”Monica Sjöö – The Great Cosmic Mother” arrangeras i nära samarbete med Modern Art Oxford. Efter att ha haft premiär på Moderna Museet i Stockholm visades utställningen på Modern Art Oxford innan den reste till Moderna Museet Malmö.

Curators: Jo Widoff, Moderna Museet, and Amy Budd, Modern Art Oxford.

Tider: 23 mars 2024 – 1 september 2024
Om utställningen: Fantastiskt och fruktansvärt -  Marija Prymatjenko

Marija Prymatjenko (1908–1997) är en av Ukrainas mest kända och mest älskade artister. Här är stiliserade, lekfulla mönster inspirerade av lokala broderier och annat traditionellt hantverk. I utställningen "Fantastiskt och fruktansvärt" blir hennes verk en strålande färgstark klagolåt då den ställs intill verk ur Moderna Museets samling och konstnärer som relaterar till vår tid.

Relaterade Länkar

Läs mer

Marija Prymatjenkos mörkblå stjärnhimmel, bländande solrosor och fantastiska varelser är en del av en levande värld som också bär spår av sorg och smärta. Hennes konst visas tillsammans med verk av Marc Chagall, Niki de Saint Phalle och Pablo Picasso, alla samtida med konstnären och som arbetat med liknande motiv.

Pablo Picasso (1881–1973) var en stor beundrare av Prymatjenkos verk. Denna utställning accentuerar deras deltagande i den internationella utställningen för konst och teknik i Paris 1937, där Picasso visade sin målning Guernica , som vid sidan av många av Prymatjenkos verk har blivit en symbol för fred.

När Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 blev museet i Marija Prymatjenkos hemstad Ivankiv omedelbart måltavla och bombade, och flera av hennes målningar förstördes. Attacken är ett exempel på hur konst används i krig och ett sätt att förstöra ett folk och en kultur.

Tider: 21 september 2024 – 16 mars 2025
Om utställningen: Om det absurda dramat som också är livet

"Om det absurda dramat som också är livet" är en grupputställning som uppmanar betraktaren att närma sig det absurda, farsartade och teatrala med ett öppet sinne. Här möter vi konstnärer som transporterar oss till situationer och tillstånd bortom förnuft och logik, och som samtidigt speglar vår samtid. Tillsammans uppmärksammar de livets obegripliga teater på scenen av vardagen som omger den, och kombinerar ett subtilt motstånd med en strävan efter frihet.

Relaterade Länkar

Läs mer

Förutom nyproducerade och färska konstverk av samtida konstnärer som Monster Chetwynd och Kris Lemsalu, inkluderar utställningen även konstnärer från Moderna Museets samling, som Francis Picabia, Ralph Eugene Meatyard och Greta Knutson-Tzara.  

Utställningen presenterar alltså en rad konstnärliga medier, tekniker och perioder som sammanför verk som har nära släktskap med teater och drama. Konstnärerna delar ett förhållningssätt och attityd där humor, provokation, lekfullhet och allvar vävs samman – spontant, avsiktligt eller kanske av en slump.

Tider: 26 oktober 2024 – 23 februari 2025
Adress/Hitta hit: Ola Billgrens plats 2-4, 211 29 Malmö
Telefon: 040-685 79 37
E-Post:
Till Hemsida
Öppettider se hemsidan


Källa: Moderna Museet