livrustkammaren - Utställning - Teaterkungen

Fotograf: Nationalmuseum. Gustav III som riddare Esplandiante i divertissemanget Erövringen av Galtarklippan, som ägde rum 1779 i Drottningholms slottspark. Målning av Pehr Hilleström. (public domain) Nationalmuseum (beskuren) 


Utställningen är ett samarbete mellan Livrustkammaren och Kungliga Operan där ett 50-tal unika fantasifulla teaterdräkter och operakostymer från Gustav III:s dagar presenteras i fyra akter. Utställningen berättar om den gustavianska tidens skådespel och politik på den kungliga scenen. Under 2023 firar Kungliga Operan 250 år. Utställningen visas 20 oktober 2023 - 2024. 

- Detta är Livrustkammarens största satsning på en tillfällig utställning på flera år. Besökaren får uppleva färgstarka och fantasifulla dräkter som i en del fall aldrig tidigare visats i museet. Det kommer verkligen att bli en fröjd för ögat och fler sinnen än så. Samarbetet med Kungliga Operan kommer att göra utställningen till något alldeles extra. Det här har man aldrig upplevt i Livrustkammaren förut, säger Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren.

Om utställningen: Teaterkungen

Den gustavianska epoken är känd som en guldålder vad gäller ett rikt kulturliv och en blomstrande teaterscen. På Kungliga Operan, som grundades av kungen 1773, sattes historiserande och kungaglorifierande verk upp och i slottens salar och dess omgivningar uppfördes festligheter i form av riddarspel, maskerader och rollspel där makteliten och de kungliga själva spelade huvudrollerna. 

Relaterade länkar

Läs mer

Teatern gestaltade de styrandes makt, men även de faror som följde med det kungliga ansvaret.

- Det är få teatrar i världen som har så många oskadade skatter i gömmorna som Kungliga Operan har. Nu när vi fyller 250 år vill vi fira det med att bjuda in ännu fler att upptäcka oss och vårt unika historiska material, därför är det väldigt roligt att kunna samarbeta med Livrustkammaren. Under hela 2023 kommer vi att ha guidade jubileumsvisningar i Operahuset till lågt pris och vi hoppas att våra besökare sedan går till Livrustkammaren för att få se ännu fler av Kungliga Operans fantastiska kostymer, säger Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan.

Gustav III:s slutgiltiga, storslaget regisserade föreställning kan sägas vara attentatet på just Kungliga Operan, som till slut resulterade i kungens död. Under sina sista dagar i livet låg Gustav III på sin dödsbädd i Paradvåningen på Stockholms slott, på sätt och vis på scenen och i en roll till sitt sista andetag.  

Tider: 20 oktober 2023 - 2024


Adress/Hitta hit: Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm
Telefon: 08-402 30 30
E-Post: bokning@livrustkammaren.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Källa: livrustkammaren