Landskrona Museum - utställning - Dagar i en stad

Röda Korsets stuga vid Lill-Olas. Två pojkar kollar vattentemperaturen.© Sandgren-Petersson, 1952. (beskuren)


I lite drygt 100 år var fotostudion SP-foto en självklar del av Landskrona. Medlemmar ur ägarfamiljerna Sandgren och Petersson tog också bilder till flera reportage som visade Landskronabornas vardag. Dessa är nu samlade i en unik utställning som öppnar den 3 december på Landskrona museum och pågår till 21 april 2024.

Om utställningen: Dagar i en stad 

– Det finns en absurdistisk kvalité i många av fotografierna som påminner mig om Diane Arbus, en av de mest inflytelserika fotograferna under 1900-talet. Det känns som att det finns mer att hämta i denna guldgruva. Vi har bara har skrapat på ytan i denna fantastiska fotografiska samling, säger Jenny Lindhe, en av utställningens curatorer.

Relaterade Länkar

Läs mer

Utställningen ”Dagar i en stad” bygger på fotografier från fotostudion SP-foto, som startade i Landskrona 1916. Till Sandgren och Petersson gick man för att ta porträtt, pass och körkort eller för att få dokumenterat livets stora händelser. Studion blev till slut en så familjär plats för Landskronaborna att det berättades att en kund brukade sätta sina tofflor strax innanför dörren, precis som han gjorde hemma.

Men Sandgren Petersson tog också bilder till flera reportage, eller ”ute-bilder” som de själva kallade dem. De dokumenterade stort som smått. Allt från statsministersbesök och sporthändelser till vardagen på Landskronas arbetsplatser. Dessa visas nu i utställningen ”Dagar i en stad – Sandgren-Peterssons bilder från 1950- och 1960-talens Landskrona”.

Tider: 3 december - 21 april 2024.
Adress/Hitta hit: Slottsgatan, 261 31 Landskrona
Telefon: 0418-47 31 20
E-post: entre.museum@landskrona.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Landskrona Museum