Landskrona Foto - Utställning - Tuija Lindström

Tuija_lindstrom_For HeathcliffTuija Lindström är ett av Sveriges stora namn inom den fotografiska konsten och hennes påverkan på yngre generationer konstnärer kan inte underskattas. Med start den 15 mars visar Landskrona Foto en utställning som presenterar ett retrospektiv av Tuija Lindströms mest kända fotografier. Utställningen visas 15 mars 2024 – 28 juli 2024.

Om utställningen: Love & Death

Tuija Lindström (1950–2017) flyttade till Sverige från Finland under 1970-talet och kom under 1980-talet att bli stilbildande med sina svartvita poetiska fotografier. Under 1990-talet blev Lindström dessutom Sveriges första kvinnliga professor i fotografi.

– Det känns väldigt roligt att ställa ut Tuija Lindström på Landskrona Foto. Vi i Föreningen Tuija Lindström har som ett av våra mål att sprida Tuijas konstnärliga arv till en ny publik. I utställningen Love & Death vill vi lyfta en nyans av Tuija Lindström som filmare och som pedagog men samtidigt visa bredden i hennes konstnärskap, säger utställningens curator Mia Bengtsson Plynning.


Tuija_lindstrom_Maria med bage

Tuija_lindstrom_Maria med bage


Relaterade Länkar

Läs mer

I utställningen Love & Death får besökaren möta Tuija Lindströms tidiga verk från 1980-talet då hon arbetade fram sin egen stil i det analoga mörkrummet. Med hjälp av filtrerat ljus i framkallningsapparaten fick hon fram den karakteristiska överstrålningen som gav motiven ett mjukt och drömskt uttryck.

Tuija_lindstrom_Pia_1982

Tuija_lindstrom_Pia_1982


Utställningen visar även den bildsvit med tillhörande videoverk, Kvinnorna vid Tjursjön (1991), som gjorde att Tuija Lindström blev känd för en stor publik och som fortfarande är hennes mest kända verk. 

Under åren kom Lindström att testa sig fram med olika uttryck och tekniker som här finns representerade i bland annat den kameralösa bildsviten Nepenthes Laughing (2010) där köttätande växter lagts direkt i en skanner, och Roman Roads (2007), ett kaleidoskopliknande montage av växtdelar som presenteras som runda abstraherade mönster.

Det som varit mindre känt av Tuija Lindströms konstnärliga verk är hennes filmer där framför allt filmen Love & Death (2004) kopplar ihop livet med konsten och skapar en ny förståelse för helheten i hennes arbeten.

Utställningen pågår den 15 mars 2024 – 28 juli 2024.


Utställningen är ett samarbete med föreningen Tuija Lindström.
Adress/Hitta hit: Tyghuset / Kasernplan, Kavallerigatan 4, 261 31 Landskrona
Telefon: 0418 47 00 00
E-post: INFO@LANDSKRONAFOTO.ORG
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Landskrona Foto