Kvinnohistoriskt Museum - Utställning - Skratt och blodigt allvar

Foto: Kvinnohistoriskt Museum


16 december öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen Skratt och blodigt allvar – feministiska svenska tecknade serier. Feministiska tecknade serier är samhällskritiska, kaxiga, roliga och allvarliga. I utställningen visas olika serier, teman, politisk satir och enrutingar från 1970-talet fram till idag. Utställningen visas 16 december 2023 - 28 september 2024.   

Om utställningen: Skratt och blodigt allvar – feministiska svenska tecknade serier

Utställningen är baserad på Anna Nordenstam och Margareta Wallin Wictorins forskning på feministiska svenska tecknade serier. De har tillsammans skrivit ett flertal artiklar på ämnet och skrivit utställningens texter.

Relaterade länkar

Läs mer

- Feministiska tecknade serier är ett kraftfullt medium som vi har forskat på i många år, berättar Anna Nordenstam.
- Till utställningen på Kvinnohistoriskt museum har vi skrivit utställningstexterna och det har varit roligt att skriva om tecknade serier till ett nytt sammanhang, säger Margareta Wallin Wictorin.

    Rummet är målat i klara pastellfärger och serierna ramas in av monokroma miljöer som skapats för att låta seriernas brokigheter få ta plats.

    - Vi ser att många feministiska serieskapare har skapat en egen stil som vi har inspirerats av när vi har skapat utställningsrummet. Två serieskapare som inspirerat oss starkast för det rumsliga är Sara Granér och Lisa Ewald. De använder färger på ett inspirerande och oväntat sätt, säger Maria Hedberg, kommunikatör på Kvinnohistoriskt museum.

    Utställningen Skratt & blodigt allvar är formgiven av Kvinnohistoriskt museum. Innehållet har visats som biblioteksutställning på flera platser bl.a. Göteborgs Universitetsbibliotek. Anna Nordenstam är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och Margareta Wallin Wictorin är docent i konst- och bildvetenskap, affilierad Karlstads universitet.

    MEDVERKANDE SERIETECKNARE I UTSTÄLLNINGEN:

    Anneli Furmark, AnnMari Langemar, Arja Kajermo, Bim Eriksson, Bitte Andersson, Cecilia Torudd, Daria Bogdanska, Elin Lucassi, Ellen Ekman, Gunna Grähs, Helga Henschen, Inger Edelfeldt, Julia Hansen, Karolina Bång, Lisa Ewald, Lisa Wool-Rim Sjöblom, Liv Strömquist, Lotta Sjöberg, Margareta Stål, Marie Falksten, Nanna Johansson, Nina Hemmingsson, Olivia Skoglund, Ruhani, Sara Granér, Sara Hansson, Sara Olausson, Åsa Ekström och Åsa Schagerström.

    Tider: 16 december 2023 - 28 september 2024




    Adress/Hitta hit: Storgatan 46 A, 903 26 Umeå
    Telefon: 090-16 34 98
    E-Post: kvinnohistorisktmuseum@umea.se
    Till Hemsida
    Se hemsidan för öppettider


    Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.


    Källa: Umeå Kommun