Kvinnohistoriskt museum - Utställning - I rikets hemliga tjänst

Foto: Kvinnohistoriskt Museum


Lördag 4 maj öppnar utställningen I rikets hemliga tjänst, om kvinnorna i svensk underrättelsetjänst under andra världskriget. En relativt okänd del av Sveriges 1900-talshistoria –om de kvinnor som befann sig längst ner i underrättelsevärldens maktpyramid. Utställningen visas 4 maj 2024 - 20 september 2025.

Om utställningen: I rikets hemliga tjänst

Utställningen är producerad av Armémuseum och det här är första gången den visas på annan plats. I samarbete med Folkrörelsearkivet i Västerbotten visas exempel på hur det kunde se ut på Umeås affischväggar och vilka organisationer som engagerade kvinnor under kriget här i Västerbotten.

Relaterade länkar

Läs mer

- Andra världskriget är ett av de mest omskrivna kapitlen i vår historia där berättelser om kvinnors roller och perspektiv är underrepresenterade. Med tre kvinnors berättelse som grund vill vi skapa utrymme för kunskap och dialog om vem som får ta plats i historieskrivningen, vems berättelser som lyfts samt vilket pris dessa kvinnor fick betala i rikets hemliga tjänst, säger Sara Edenius, chef för musei- och konstenheten på Umeå kommun.

I utställningen får besökaren kliva in i restauranger, kontor och vardagsrum från 1940-talets Stockholm och möta tre kvinnor; Karin Lannby, Erika Wendt och Jane Horney. Även hotellstäderskor, hembiträden och sekreterare värvas till den svenska underrättelsetjänsten. I hemlighet tjänstgör de som informanter, kurirer eller infiltratörer. Andra anställs vid postkontrollen, telefonkontrollen eller Försvarsstabens kryptoavdelning för att skriva maskin, dechiffrera, översätta och genomsöka brev och samtal efter misstänkta saker.

Vernissage

Lördag 4 maj 13.00-14.30 bjuder vi in till öppning av I rikets hemliga tjänst. Sara Edenius, museichef och Tina Sandström, projektledare för utställningen inviger och besökarna får mingla och lyssna på den musik som var absolut hetast i norra Europa under 1940-talet, testa surrogatkaffe och smaka på bakverk efter recept från ransoneringstiden
Adress/Hitta hit: Storgatan 46 A, 903 26 Umeå
Telefon: 090-16 34 98
E-Post: kvinnohistorisktmuseum@umea.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.


Källa: Umeå Kommun