Kalmar Slott - Utställning - Häxor

Promptografi av Pompe Hedengren


En overkligt verklig upplevelse – som rymmer både sanning och fantasi. Så kan man beskriva den nyproducerade utställningen Häxor, som handlar om de svenska häxprocesserna och öppnar på Kalmar Slott på Skärtorsdagen. Utställningen Häxor visas på Kalmar Slott mellan den 28 mars och 3 november 2024.

Om utställningen: Häxor

Utställningen Häxor berättar om verkliga händelser ur historien och om människor som har levt på riktigt. Men den berättar också om myter och låter fantasin ta stor plats. Utgångspunkten är år 1668 när ”Det stora oväsendet” inleddes. Plötsligt anklagades kvinnor för häxeri och samvaro med djävulen. Kungen sände ut en trolldomskommission som hade rätt att utmäta dödsstraff och häxbålen flammade upp över hela landet. Innan oväsendet tystnade hade yxan och elden släckt närmare 300 kvinnoliv.


Kalmar Slott Hxor huvudbild High

Av: Pompe Hedengren

Relaterade Länkar

Läs mer

– Det här måste ju vara den första historiska utställningen i Sverige som skapats med hjälp av AI. Så vi får möta många av de kvinnor som fick sätta livet till under den svenska häxprocessen, säger Pompe Hedengren, som är konstnärlig ledare.

Den cirka 700 kvadratmeter stora utställningen är skapad av Pompe Hedengren och Erik Gullberg, som bland annat stod bakom den hyllade utställningen Aquanauts: Expeditionen. Texterna är skrivna av Cecilia Düringer, historieläraren bakom P3 Historia.

Kalmar Slott Hxor Kvinna

Promptografi av Pompe Hedengren

Kring utställningen kommer Kalmar Slott att anordna en lång rad föreläsningar och aktiviteter för privatpersoner, grupper och företag. Det kommer bland annat att finnas en guidad tur som berättar om regionens häxprocesser och ett rum med aktiviteter för barn. Den 1 juni är det också premiär för en nyskriven föreställning där historien kommer till liv. Senare i vår kommer det dessutom att finnas en tillgänglighetsanpassad visning i Margaretarummet, som ligger i anslutning till hissen.

– HÄXOR är inte är lik någon utställning vi tidigare har visat på slottet. Den lyfter fram en viktig del av vår historia som vi kan lära oss mycket av idag. Jag är också väldigt glad och stolt över alla fina evenemang vi erbjuder till utställningen, till exempel föreställningen som kommer att bli något extra, säger Meg Nömgård, slottschef, Kalmar Slott. Adress/Hitta hit: Kungsgatan 1, 392 33 Kalmar
Telefon: 0480-45 14 90
E-Post: kalmarslott@kalmar.com
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Kalmar Slott samt destination Kalmar