Kalmar Konstmuseum - Utställning - Päivi Ernkvist, Pontus Lindvall

Foto: Pontus Lindvall


Container är en retrospektiv utställning med keramikern Päivi Ernkvist i gestaltning av konsthantverkare Pontus Lindvall. Utställningen visades på Konstakademin i Stockholm hösten 2023. I verket Container möts deras praktiker inom konsthantverksfältet där objekt från Ernkvists 50 år som keramiker står i dialog med Lindvalls visningsinstallation. 

Med utgångspunkt i Container visar Päivi Ernkvist nya keramiska verk och Pontus Lindvall bygger upp Kastlösa Elektriska i utställningsrummet. Utställningen visas 15 juni 2024 - 29 september 2024.

Om utställningen: Container

I Container visar vi två vitt skilda konstnärskap som går i stark dialog med varandra, Päivis keramiska poesi som möter Pontus rumsliga komposition. Det intressanta är att vi visar två lokalt förankrade konstnärskap. Päivis gestaltning i Kvarteret Valnötsträdet och att Pontus har laborerat fram en hel elektrisk verkstad i Kastlösa på Öland som nu har flyttat in i museet. – Camilla Ed, utställningsproducent

Relaterade Länkar

Läs mer

Med utgångspunkt i verket Container gestaltar utställningen med samma namn ett rikt samtal mellan konsthantverkarna Päivi Ernkvist och Pontus Lindvall. I rummet får vi följa hur ett dynamiskt och mångfacetterat konsthantverk vecklar ut sig i olika riktningar. 

Det är poetiska gestaltningar, nyfikna undersökningar av keramikens tekniker och materiella laborationer som söker utmana oss att betrakta det gängse.
Päivi Ernkvist, Kotte, 2024. Foto: Hilding Lundquist.


Vi möter ett konsthantverk som ger form åt och analyserar vardagar, från det lilla och nära

– det som vi ofta känner igen som konsthantverk – till experimentella och konceptuella utforskningar jämte gestaltningar av vårt gemensamma offentliga rum.
Det är svårt att tycka om mänskligheten.
Nu mer än någonsin. Mina designlampor för en kommande Mad Max-värld är en straffdom över mänskligheten, som salt i kommande sår. De kanske är skojiga nu, men vänta bara. – Pontus LindvallPäivi Ernkvist, Tonskala – tummade vardagsföremål, 2024. Foto: Hilding Lundquist.

Adress/Hitta hit: Stadsparken 392 33 Kalmar
Telefon: 0480-42 62 82
E-Post: info@kalmarkonstmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Kalmar Konstmuseum