Körsbärsgårdens Konsthall - Urval av utställningar 2024

Paris:UNDER Eva Jacobson foto konstnären


Här är ett ett urval av utställningar som visas på  på Körsbärsgården Konst på Gotland 2024. Konsthallen gör en djupdykning i konstnärens syn på Trädgården. De visar Extremväder i konsten och några av konstnärerna förflyttar oss till Japan, Sydafrika och Frankrike! 

Med start den 27 april öppnar Körbärsgården med 3 nya utställningar :

”Jag är min trädgård” är en temautställning med bl.a. Hans Wigert, Karin Oldfelt Hjertonsson, Helena Andreeff och Agneta Engström, där den gemensamma nämnaren är konstnärernas behov och inspiration av trädgården. Utställningen visas 27 april - 15 september 2024.


 

Ten years after- Sadaharu Horio på Körsbärsgården (11/5 – 15/9) är en minnesutställning av den numera avlidne japanske GUTAI-konstnären som skulle ha fyllt 85 år i år och som under 14 dagar 2014 vistades på Körsbärsgården och skapade utställningen ”Atarimae-no-koto” (ungefär: Det självklara). Samtidigt pågår minnesutställningar i Japan och i Belgien. Utställningen visas 11 maj 2024 - 15 september 2024.
”Extremväder”  med Jakob Anckarsvärd (8/6 – 17/7) är färgstarka oljemålningar som kommenterar samtidens extremväder med tillbakablickar från förr i 1800-talets dramatiska landskapsmåleri av Marcus Larson. Utställningen visas 8 juni 2024 - 17 juli 2024.

En bild som visar Modern konst Akrylmleri Konstmlning ritaAutomatiskt genererad beskrivning

29 juni invigs WROOOMs inflytt i skulpturparken, den gotländska duon Pia och Mark Ingelses ambulerande konstgalleri i form av en gammal bensinmack. Utställningen visas 29 juni 2024 - 15 september 2024.
Årets sista vernissage blir den 20 juli då två avgångstudenter från de konstnärliga högskolorna kommer att visa upp sina verk. Vilka de blir avslöjas i maj. Utställningarna pågår till mitten av september.


Körsbärsgårdens konsthall har sedan start vinnlagt sig om att visa det senaste inom samtidskonsten och valt en bland avgångsstudenterna från Konsthögskolan respektive Konstfack till sommarens utställningar. Det blir deras första utställningar efter examen. 2024 föll valet på Sophie Brodsky från Konsthögskolan och Viola Sparre från Konstfack.


Sophie Brodsky (1992) låter oss kliva in i en hel miljö: Where the living envy the dead” är en slags butik/förmedling av möjliga bostäder, där anonyma streckgubbar erbjuder en evig variation av till synes likadana bostäder i oändliga skyskrapor. Det aldrig sinande utbudet i en värld som ter sig mer och mer oviss och kanske inte existerar i en morgondag, parallellt med denna fastighetsmarknads lysande profetior skapar en dissonans hos betraktaren, medan det punkiga uttrycket gör en glad. Det är både retro och retur i svartvitt där en enorm mängd stycken av målade dukar och papper klättrar över väggar och inredning och skapar en egen värld där streckgubbarna regerar. Sophie, som själv kommer från live-världen är van att skapa en atmosfär och miljö och i framtidsdystopin hon skapar finns samtidigt ett stråk av (19)20-talsfilm.


Viola Sparre (1988) var representerad redan förra sommaren på Körsbärsgården i samlingsutställningen ”Sparks of joy”. Det handlar om figurativt måleri. Sin avgångsutställning kallar hon ”Ett dockhem”. Men här är det inte den instängda Nora i Ibsens pjäs vi träffar utan barn och deras vuxna. Barnen iakttar oss frågande. Vad är det vi som betraktare kommer med? Vad kan vi erbjuda dem?


I sitt konstnärskap strävar Viola Sparre efter att skildra den komplexa dynamiken i familjerelationer och de många nyanser av känslor som ryms däri. Färgerna och mönstren som omger hemmet och dess invånare bidrar till en nästan klaustrofobisk atmosfär, vilket förstärker känslan av närhet och isolering. Frågor kring arv och vad som formar vår identitet ligger i centrum för hennes konstnärliga utforskande.
Relaterade länkar
Adress/Hitta hit: Körsbärsgården, Sundre Västergårde 135, 623 30 Burgsvik
Telefon: +46 176 71675
E-Post:
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Körsbärsgårdens Konsthall