Körsbärsgårdens Konsthall

Från trädgården och Skulpturparken. Foto: Körsbärsgården
Adress/Hitta hit: Körsbärsgården, Sundre Västergårde 135,  623 30 Burgsvik
Telefon: +46 176 71675
E-Post: 
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Körsbärsgården - Gotlands Louisiana

Gotlands Louisiana har det kallats, Körsbärsgården på öns sydspets. Ett nybyggt museum för samtida konst omgivet av hav, hed, betesmarker och en mytisk trädgård från fyrtiotalet. En vit skapelse som lyckas flyta in på heden, foga sig i gotländsk byggnadstradition och mäta sig med världen utanför.

Konstnärerna är bland de främsta. Under det tiotalet år som museet funnits har till exempel dessa ställt ut: Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström, Harald Lyth, Björn Erling Evensen, Eva Lange. En och annan internationell storhet har dykt upp som GUTAI-konstnärerna Sadaharu Horio och Akiko Horio från Japan. I parken och Skulpturgalleriet uppenbarar sig storheter som Maria Miesenberger, Cajsa von Zeipel, Klara Kristalova, Herta Hillfon, Dan Wolgers och Lars Olof Loeld upp.

Vissa har fått egna paviljonger som den danske blomsterkonstnären Tage Andersen som i ett glashus bjuder in till barock fest eller Eva Langes skulpturer från ateljén i Stockholm.

Ofta har konsthögskolornas avgångsstudenter fått sin första utställning här, ibland har det till och med resulterat i stora uppdrag som exempelvis Siri Carléns skulpturgrupp Gänget som nu lyser i starka färger från vägen mot Hoburgen!

Lusten är drivkraften. Entusiasmen är ägarnas eld. Och avgörande tillgång” menade Ingela Lind vid ett av sina många besök för DN och SVT. ”Det vilar något trivsamt osofistikerat 60-tal över alltsammans: stilblandningen, öppenheten, det familjära och att man får ta på allting

För många är Körsbärsgården träffpunkten.: Litteratur, debatter, musik och teater avlöser varandra på tisdagskvällarna, specialvisningar och konstdiskussioner är det på fredagar, Barnens Konstverkstad med 14 kurser hela sommaren, är fulltecknade redan inom en vecka när utbudet släpps vid påsk.

Och så de viktiga konstutställningarna med ett tiotal vernissager om året.

Numera omhänderhas verksamheten av en Stiftelse. Allt praktiskt arbete sköts dock av grundarfamiljen, Marita och Jon Jonsson och två av deras barn, Nanna Nore och Helga Jonsson.

Många kommer hit och parkerar sig i timmar. Kaféet och bistron är som alltid viktigt för museibesökare. Och här vinnlägger man sig om att nyttja lokalproducerat, inte minst från de egna odlingarna. Kocken är bland de främsta hörande till familjen och med ursprung på Sardinien och Costa Smeralda.

Körsbärsgården drivs med hållbarhet som mål. Solceller försörjer hela anläggningen med el, här laddar man som besökare bilen utan kostnad, sparas på vatten i mulltoaletter och vattensnåla maskiner, köksavfall komposteras och tillsammans med de biologiska toaletternas avfall blir allt till mull i de egna odlingarna. Inte för inte har Körsbärsgården både utsetts till 2020 års Klimatinspiratörer och fått Region Gotlands Arkitekturpris.

Relaterade länkar

Fler utställningar från Körsbärsgårdens Konsthall

Övrig information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderKälla: Körsbärsgårdens Konsthall