Jönköpings Läns Museum - Utställning - Transtillstånd

Foto: Jönköpings Läns Museum


Utställningen Transtillstånd öppnar 16 december på Jönköpings läns museum. Queert mod, minnesstunder för döda vänner, könsuppdelade toaletter, syskonskap och tvångssteriliseringar, samsas med euforin av att vara transperson. Utställningen visas 16 december 2023 - 10 mars 2024.

Om utställningen: Transtillstånd   

Konstnären Zafira Vrba Woodski tar oss på en utforskande resa. Video, ljud, foto och skulptur blir en slags nutidsarkeologi i skapandet av en egen historia:

– Det har alltid funnits personer som överskridit förväntade könsroller eller haft en flytande könsidentitet. Trots det har vi inte skrivits in i historien. Jag är intresserad av hur våra släktskap har sett ut eller skulle kunna se ut i framtiden.

Relaterade länkar

Läs mer

Transtillstånd har inga raka tidslinjer och vita väggar. Vi möts i stället av ett kalejdoskop som stör det linjära. Ett montage som skapar oreda och stökar till.

– Jag jobbar alltid med kropp i mina verk. Kropp som i att förkroppsliga historier och minnen, skildra fysiska erfarenheter eller bygga verk som känns i kroppen, minst lika mycket som de triggar våra tankar eller vår fantasi.

Detta är Zafira Vrba Woodskis största separatutställning hittills – och kanske även den största utställningen kring transidentiteter i Sverige.

– Det är en sinnlig, hudnära och eftertänksam utställning, som lyfter tankar kring död och sorgearbete. Samtidigt hyllar den livet och firar lyckoruset i att få vara den en är, säger utställningsproducent Eli Lindén.

Om konstnären: Zafira Vrba Woodski

Zafira Vrba Woodski är en svensk-tjeckisk konstnär baserad i Stockholm, uppvuxen i Växjö med morföräldrar i Bodafors. De senaste 20 åren har hon gestaltat queera liv och erfarenheter i en bredd av olika konstformer. Vrba Woodskis arbeten har visats på bland annat Världskulturmuseet, Historiska museet och Konstepidemin.

Tider: 16 december 2023 - 10 mars 2024.
Adress/Hitta hit: Dag Hammarskjölds plats 2, 553 22 Jönköping
Telefon: 036 - 30 18 00
E-post: info@jkpglm.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderJönköpings läns museum är ett konst- och kulturhistoriskt museum, som levandegör länets kulturarv. Här möter besökare en bredd av utställningar och ett omfattande programutbud under hela året.


Källa: Jönköpings Läns Museum