IKEA Museum

IKEA Museum, © Inter IKEA Systems B.V. 2020 
Adress/Hitta hit: Ikeagatan 5, 343 36 Älmhult
Telefon:  +46 (0) 476-44 16 00
E-post: info@ikeamuseum.com
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

IKEA Museum riktar sig till alla som är nyfikna på IKEA. Nyfikna på historian, nyfikna på design eller nyfikna på hur Ingvar Kamprad från lilla Agunnaryd skapade det globala företag Ikea är i dag. Eller så är du bara nyfiken på hur vårt allra första varuhus såg ut.


IKEA Museum öppnade 2016 och har utställningar, berättelsen om IKEA. Då, nu och i framtiden. IKEA Museum ligger i samma byggnad som världens första IKEA varuhus, som öppnade 1958 i Älmhult i Småland. Museet har också många tillfälliga utställningar, en restaurang och en butik.


2021 lanserade IKEA den nya digitala plattformen som kommer att vara den mest omfattande källan online till kunskap och fakta om IKEA. Plattformen slår upp portarna till möbelföretagets omfattande historia och innehåller hundra artiklar om grundaren Ingvar Kamprad och några av företagets mest ikoniska produkter och minnesvärda designer från 40-talet till idag.


Historierna berättas med hjälp av historiska dokument och föremål, från olika perspektiv av personer som var där när händelserna utspelade sig. Varje historia bidrar med en bit till det pussel som är Berättelsen om IKEA; en berättelse som växer dag för dag.

– Många av historierna avslöjar vad som händer bakom kulisserna på IKEA och har aldrig tidigare delats offentligt. Vare sig det gäller en enorm framgång, ett stort misstag, ett riskfyllt äventyr eller en revolutionär kollaps så har vi gjort vårt bästa för att berätta det som det var, säger Jutta Viheriä, Strategic Initiatives Leader på IKEA Museum.

Den nya digitala plattformen består av mer än hundra artiklar, filmer och intervjuer med de personer som varit och är en del av resan. Det som började som en liten lokal verksamhet växte till ett globalt varumärke inom heminredning med 456 varuhus på 61 olika marknader världen runt och över 210 000 anställda.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss att få dela med oss av den omfattande historien bakom IKEA med både våra vanliga besökare och med alla som ännu inte haft möjlighet att fysiskt besöka Älmhult och IKEA Museum i hjärtat av IKEA, säger Jutta Viheriä.

Innehållet på plattformen går att ta del av på både engelska och svenska, och vara tillgängligt för alla runtom i världen när som helst, var som helst. https://ikeamuseum.com/sv/digital/


Källa: IKEA Museum