Historiska Museet - Utställning - Tillsammans genom tiden

Fotograf: Daniel Gustafsson, Historiska museet, SHMHar du sett SVT:s ”Historien om Sverige”? Nu öppnar en ny interaktiv utställning på Historiska Museet ”Tillsammans genom tiden” för barn och familjer, som är inspirerad av succéserien. Kliv in i en lekfull upplevelse med prova-på stationer, filmsekvenser och verkliga föremål från stenåldern till medeltiden – vissa av dem har du kanske sett i programmet. Utställningen visas 16 december 2023 - 10 januari 2026. 

Om utställningen: Tillsammans genom tiden

Följ med och utforska det som förenar oss människor över tid och rum – att skapa, resa och mötas. I den nya utställningen kan besökare prova på olika interaktiva stationer inspirerade av sex originalföremål från stenålder till medeltid. Pussla ihop mönstret i en kruka, väv en gemensam väv eller besök en myllrande handelsplats. Kolla in en gotländsk bildsten, en 800 år gammal penna eller två mycket speciella människofiguriner i brons.

Relaterade länkar

Läs mer

Låt dig omslutas av en spännande film- och ljudupplevelse med klipp från SVT-serien ”Historien om Sverige” och reflektera över hur mänskligheten färdas tillsammans genom tiden. Varför väljer människor att resa och slå sig ner på andra, nya platser? Alla besökare bjuds även in att bli medskapare till utställningen och lämna sitt eget avtryck genom att rita ett porträtt till vårt minnesträd.

”Tillsammans genom tiden” passar bäst för barn 6–9 år, tillsammans med vuxen, fast alla är välkomna.

Utställningen är delvis inspirerad av SVT-serien ”Historien om Sverige” och ”Historien om Sverige med Farah”.

– Jag hoppas att vår familjeutställning ska bidra till ett lustfyllt lärande. Jag är särskilt stolt över att vår familjeutställning endast innehåller sex originalföremål och cirka 250 ord. Utställningen är långt ifrån textbaserad, i stället är det en upplevelseutställning. Vi bjuder på en omslutande lekfull och tillåtande utställning där du kan prova-på, testa, känna, fast också stanna upp och reflektera en stund tillsammans, säger Åsa Marnell.


Tider: 16 december 2023– 10 januari 2026Adress/Hitta hit: Narvavägen 13-17, box 5428, 114 84 Stockholm
Telefon: 08-519 556 00  
E-post: webb@historiska.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Historiska Museet