Hallwylska museet - Utställning - Torsten Jurell

Fotograf: Torsten Jurell


Konstnären Torsten Jurell ställer ut på Hallwylska museet i vår med sin keramik inspirerad av kinesisk mytologi. Utställningen visas i Kinarummet mellan den 19 april 2024 - 1 september 2024.

Om utställningen: Fisken i skyn - Torsten Jurell

”Jag såg eldklot sprängas på himlen och trebenta kråkor föll ner.” Så beskriver konstnären Torsten Jurell sitt möte med den kinesiska mytologin.

Qilin glaserat porslin 2023. Fotograf: Torsten Jurell

Det var i Hallwylska museets samling av kinesiskt 1700-talsporslin som han fick en ”aha-upplevelse” i mötet med ett mytologiskt djur: Qilin. Skulpturen såg vid första anblicken skrämmande ut. Den är sammansatt av delar från olika djur människan levt nära: den har huvud som en kamel, kropp som ett rådjur, fjäll som en brax, fötter som en ko…

Relaterade länkar

Läs mer

- Hallwylska museet ser med spänning fram emot vad som sker i mötet mellan Jurells konst och de historiska objekten i Wilhelmina von Hallwyls samling, säger Heli Haapasalo, museichef på Hallwylska museet.

 

 Fotograf: Torsten Jurell

I keramikstaden Jingdezhen i Kina, där merparten av föremålen i museets samling av asiatisk keramik är tillverkade skapar Torsten Jurell skulpturer som knyter an till den kinesiska mytologin. På ett egenartat sätt knyter han ihop samtiden med traditionen och det kinesiska med det svenska. 

Under ett års tid har han arbetat i Jingdezhen med en serie motiv av Qilin, den trebenta solkråkan och gudinnan Nüwas barn. Nüwa var enligt den kinesiska mytologin gudinnan som skapade människorna.
Adress/Hitta hit: Hamngatan 4 111 47 Stockholm
Telefon: 08-402 30 99
E-Post: bokning@hallwylskamuseet.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Hallwylska museet