Härnösands Konsthall - Urval av utställningar

Härnösands Konsthall. Foto: Härnösands Konsthall

Torsdagen den 14 september invigs höstens första utställningar på Härnösands Konsthall. Dörrarna står öppna kl. 18:00 - 20:00 och det bjuds på samtal, mingel och lättare tilltugg. Utställningarna av Mia E Göransson och Peter Stridsberg pågår 14 september 2023 – 11 november 2023 och bjuder på skulptur och fotografi.

Om utställningen av Mia E Göransson

I salarna på plan två arrangerar Härnösands Konstförening utställningen ”Before and after science”. Mia E Göransson är en av nordens mest uppmärksammade keramiker.

Nyfikenheten rör sig genom föremålen. Det är ett äventyr att möta Mia E Göranssons keramiska värld. Hon bygger, sätter samman och söker efter nya laddningar i sin keramiska evolution. Det är en balansakt i former, färger, ytor och storlekar som driver det hela framåt. Keramiken är både svindlande vacker och gåtfull. Alla ser vi olika saker. Det är det finaste med Mia E Göranssons keramik: den aktiverar oss och vi förblir förvånade, ett underbart tillstånd. Det är nyfikenhetens former...” citat av Petter Eklund.

Om utställningen av Peter Stridsberg

I galleriet på plan ett visas utställningen ”En blick och ett landskap passerar utanför fönsterramens sköra hasp”. I Peter Stridsbergs stillsamma konstnärskap återfinns ett lugn som uppmuntrar till reflektion.

Jag ser min bildvärld som olika fönster som tillåter mig att komma närmare människan och berättelsen om landskapet. Utställningen utgår ifrån mitt konstnärskap där jag genom åren med fotografiska scener och scenografier utforskat arkitekturens gränser och relation till landskapet och platsen.”Adress/Hitta hit: Stora torget 2 Härnösand
Telefon: +46 611-34 81 42
E-Post: konsthallen@harnosand.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


På Härnösands Konsthall kan du uppleva utställningar med samtidkonst men även delar av Härnösands konst- och antikvitetsskatt Qvistska Samlingen. Samlingen var en donation till Härnösands stad av syskonen Nils och Elna Qvist som på sin tid samlade på sig en minst sagt imponerande konstsamling med verk av bland annat Matisse, Chagall och Picasso. 

På konsthallen visas flera utställningar och den mest omtalade är Qvistska samlingen.
”Gröna rummet” som inför hösten 2022 ger nytt liv till Qvistska Samlingens internationellt kända konstverk av bland annat Matisse, Chagall och Picasso. Utställningsmontrarna i ”Rosa rummet” har uppdaterats med bland annat: Schatull med askar fyllda av spelbrickor i pärlemor, Cremekoppar från Marieberg av mjukt porslin samt pärlbroderad borste med handtag av elfenben.


Källa: Härnösands Konsthall