Göteborgs Naturhistoriska Museum
Foto: Göteborgs Naturhistoriska Museum/Västarvet
Adress/Hitta hit: Museivägen 10, 413 11 Göteborg
Telefon: +46104414401
E-Post: gnm@vgregion.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Göteborgs Naturhistoriska Museum (GNM, Biologiska mångfaldens hus!, Naturhistoriska museet (Göteborg) ) har ett flertal permanenta utställningar, exempelvis: Däggdjurssalen, Valsalen, Fågelgalleriorna, Fiskar och Reptiler, Livets historia och myllrande mångfald med flera.
Museet är Göteborgs äldsta museum. Det bildades 1833 med Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhällets naturaliesamlingar.
På museet kan du uppleva berättelserna om universums ursprung, livets utveckling och gå i närkontakt med vilda djur från hela världen. Missa inte heller världens största monterade blåval, den afrikanska elefanten och andra uppstoppade kändisar i Museets utställningar eller möt allt från uråldriga fossil, spännande dinosaurieskelett och de vackraste fjärilar – men också en och annan blodigel.
Malmska valen har en egen historia.
Den 29 oktober 1865 simmade en ung blåval för nära land och fastnade på en holme i Askim, söder om Göteborg. Djuret, som var över 16 meter långt och vägde som en spårvagn, kämpade för att komma loss, men förgäves. Boende i trakten rodde ut för att ha ihjäl djuret med gevär, pikar och andra tillhyggen.
– Om de ville ha ihjäl ett hemskt sjöodjur eller om de ville hjälpa valungen från att dö av uttorkning är svårt att veta. Resultatet blev oavsett detsamma, säger Hugo Hallberg som kommer arbeta som valvärd under öppningen.
Direktör James Dickson köpte valen och konservator A.W. Malm, som arbetade vid Göteborgs museum, fick ta hand om kroppen. Den släpades in till Lindholmens varv där man drog upp den på en slip. Kroppen flåddes och man började bygga en trästomme som man sedan skruvade fast skinnet på med massor av mässingsskruvar. Ett tag reste den monterade valen runt i Europa och visades upp för en nyfiken allmänhet innan den slutligen fann sitt hem i valsalen på Göteborgs naturhistoriska museum.
Inne i valen finns en salong med träbänkar och handtryckta tapeter och in hit kommer besökarna genom överkäken. Med tanke på valens höga ålder öppnas den bara vid särskilda tillfällen så som på valborg, valdagen och ibland även när tomten kommer på besök till museet.
Källa: Göteborgs Naturhistoriska Museum