Göteborgs Konstmuseum - Utställning - Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg

Tora Vega Holmström, Ung man med fiskar, 1918, Göteborgs konstmuseum © Tora Vega Holmström/Bildupphovsrätt 2024.


Konstnären, kulturprofilen och mecenaten Charlotte Mannheimer hade stor betydelse för modernismens genombrott i Göteborg. Trots att hon spelade en viktig roll i det offentliga konstlivet har hon förblivit anonym i konsthistorien. I utställningen Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg presenteras ett urval av Mannheimers verk i sällskap av nordiska modernister som Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Jean Heiberg. Utställningen visas 6 april 2024 –27 oktober 2024. 

Om utställningen: Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg

I utställningen Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg presenteras 32 konstnärer med ett 60-tal verk. Majoriteten av dessa ingår i Göteborgs konstmuseums egen samling och ett flertal av verken har sällan visats för allmänheten. Bland motiven finns färgstarka porträtt, dekorativa interiörer och stiliserade landskap. Många av verken donerades även till museet tack vare familjen Mannheimer.

Sigrid Hjertn Stilleben 1917 Gteborgs konstmuseum Foto Hossein Sehatlou Detalj

  Sigrid Hjertén, Stilleben, 1917, Göteborgs konstmuseum. Foto: Hossein Sehatlou. Detalj.

– Charlotte Mannheimer är en doldis i konsthistorien, men hade en avgörande roll för att sprida modernismen i Göteborg under 1910- och 20-talen. Hon engagerade sig för den radikala konsten, omgav sig av en ung generation av konstnärer och bidrog till att bygga upp ett rikt konstliv i staden, säger Patrik Steorn, museichef vid Göteborgs konstmuseum.

Relaterade länkar

Läs mer

– Här visas modernistisk konst ur ett västsvenskt och norskt perspektiv vilket delvis ger en annan vinkel på berättelsen om modernismens utveckling i Sverige. Många norska konstnärer ställde ofta ut i Göteborg och den modernistiska konstnärsgruppen ”Göteborgarna” etablerade sig i staden, berättar Eva Nygårds, intendent vid Göteborgs konstmuseum och curator för utställningen.

Charlotte Mannheimer, Pojke vid fönstret, 1892. Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland.
Tider: 6 april 2024 –27 oktober 2024Adress/Hitta hit: Götaplatsen 6, 412 56 Göteborg  
Telefon: +46313683500
E-post: info.konstmuseum(at)kultur.goteborg.se
Till Hemsida
Öppettider se hemsidan.


Källa: Göteborgs Konstmuseum