Göteborgs Konstmuseum - Utställning - Ilon Wikland

Illustration: © Design Ilon Wikland AB. Ronja Rövardotter: TM och © The Astrid Lindgren Company 


Ilon Wikland är en av Sveriges mest älskade barnboksillustratörer. Med Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta, Madicken och Karlsson på taket, samt ett stort antal egna bildberättelser, har hon gjort djupa intryck hos flera generationer av barn och vuxna. I den hittills största utställningen i Sverige, Ilon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv visas drygt 400 originalverk i en lekfull miljö som uppmuntrar barnens eget utforskande. Utställningen visas 25 maj 2024 - 12 januari 2025.

Om utställningen: Ilon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv

– Ilon Wikland har haft mycket stor betydelse för illustrationskonsten i efterkrigstidens Sverige. Det här är första gången som publiken får möjlighet att se alla delar av Wiklands omfattande konstnärliga produktion och jag tror att det finns något för varje generation att känna igen sig i. Det är också ett tillfälle att visa mer ur Göteborgs konstmuseums samling av barnboksillustrationer.
Samlingen är Sveriges största i sitt slag med närmare 2 600 bilder från 1850 och fram till idag, däribland 147 verk av Ilon Wikland. Jag hoppas att utställningen bidrar till att fler upptäcker Ilon Wiklands bildvärldar och barnboksillustration som en konstform i sin egen rätt, säger Patrik Steorn, museichef vid Göteborgs konstmuseum.

Omslagsbild Sunnanng  Design Ilon Wikland AB Sunnanng TM och  The Astrid Lindgren Company

Omslagsbild Sunnanäng © Design Ilon Wikland AB. Sunnanäng: TM och © The Astrid Lindgren Company

Relaterade länkar

Läs mer

Ilon Wikland föddes i Estland 1930 och kom som 14-åring till Sverige. Hon började tidigt sin bana som illustratör. Det nära samarbetet med Astrid Lindgren inleddes 1954 och pågick under flera decennier. Ilon Wikland har dessutom illustrerat åt fler författare såsom Mary Norton, Barbro Lindgren och Kerstin Thorvall. Hennes senaste publikation är Peter och vargen som kom ut 2014 och bygger på Sergej Prokofjevs klassiska verk.

– Vi vill att utställningen blir en plats där unga och gamla kan mötas i glädjen till sagans och bildens magi. Utställningen kommer att bjuda på såväl igenkänning som överraskningar när flera av Ilon Wiklands folkkära illustrationer visas tillsammans med mer okända sidor av konstnärskapet, berättar Freja Holmberg, intendent vid Göteborgs konstmuseum och curator för utställningen.

Illustration  Design Ilon Wikland AB Lotta p Brkmakargatan TM och  The Astrid Lindgren Company

Illustration: © Design Ilon Wikland AB. Lotta på Bråkmakargatan: TM och © The Astrid Lindgren Company  

Motiv med förebilder från Hapsal och Tallinn

Ilon Wiklands bildvärldar innehåller såväl ståtliga borgar som färgrika trähus, djupa skogar och ringlande kullerstensgator. Flera motiv har förebilder i Wiklands estniska bakgrund och påminner om miljöerna i Hapsal och vyerna från Tallinn där hon växte upp. Ilon Wikland har med egna ord och bilder berättat om sin barndom och sina erfarenheter som flykting. 

De händelser hon genomlevde som tonåring kan på många sätt påminna om oron i vår egen tid. Göteborgs konstmuseum vill med utställningen uppmärksamma att det är 80 år sedan den stora flykten från Estland ägde rum. I pedagogiska aktiviteter och programpunkter berörs teman som flykt och krig ur ett barns perspektiv.

Lekfull gestaltning

Genom utställningens utformning bjuds besökaren in på upptäcktsfärd i Ilon Wiklands bildvärldar. Den stora mängden verk som visas i utställningen ackompanjeras av storskaliga väggillustrationer och lekfulla scenografier som lyfter fram detaljer och karaktärer ur hennes rika produktion. 

Under utställningsperioden erbjuds ett generöst program med visningar, föreläsningar och ett stort utbud av aktiviteter för barn och unga. Studion är öppen för eget skapande i Ilon Wiklands anda.

Katalog

Till utställningen produceras en katalog med förord av Patrik Steorn och texter av Freja Holmberg.




Adress/Hitta hit: Götaplatsen 6, 412 56 Göteborg  
Telefon: +46313683500
E-post: info.konstmuseum(at)kultur.goteborg.se
Till Hemsida
Öppettider se hemsidan.
Källa: Göteborgs Konstmuseum