Göteborgs Konsthall - Utställning - Jonathan Pihlgren

Jonatan Pihlgrens verk Heligt uppdrag visas i utställningen Vargtimme. Foto: Fredrik Åkum.


Konstnären Jonathan Pihlgren har väckt uppmärksamhet för sin unika stil, sitt expressiva måleri och konstverk där vardagsmotiv möter drömmar och surrealistiska fantasier. Göteborgs Konsthall presenterar utställningen Vargtimme, som är Jonatan Pihlgrens största soloutställning i Göteborg. Utställningen visas 4 maj 2024 - 15 september 2024.

Om utställningen: Vargtimme

Jonatan Pihlgrens konstnärliga arbeten utforskar en krass verklighet full av ideal och tillkortakommanden. Många av hans målningar är personliga och har anknytning till hans eget liv. Skildringar av vardagen, hemmet och de nära relationerna möter surrealistiska drömspel och fantasier. Hans bildvärld rör sig mellan det våldsamma och groteska och mer finstämda, stillsamma detaljer. Tillsammans bildar Pihlgrens verk en fängslande berättelse om konst, liv och skör manlighet.


Jonatan Pihlgren Tv generationer 2024

Jonatan Pihlgren, Två generationer, 2024. Av: Hendrik Zeitler

- Man kan säga att jag utforskar olika sätt att förstå vår verklighet. Jag försöker expandera berättelser och perspektiv på livet som jag finner intressanta. En del är mörka, andra är ljusa. Allt som möts i mig, i min mentala upplevelse av världen, möts på duken, säger Jonatan Pihlgren.

Relaterade länkar

Läs mer

– Jonatan Pihlgren utforskar olika sinnestillstånd och verklighetens möjligheter och gränser på ett sätt som både är oroande och djupt gripande. Hans måleriska stil, som bygger på en lager-på-lager teknik, är orädd, lekfull och originell, säger Liv Stoltz, intendent för utställningar.

Pihlgren har uppmärksammats för sitt expressiva måleri och sin alldeles egna stil. Hans tillvägagångssätt är experimentellt och han hämtar inspiration från litteratur, film och konsthistorien. Den omfattande utställningen på Göteborgs Konsthall erbjuder en djupdykning i Pihlgrens konstnärskap, och ett stort antal målningar och skulpturer ställs ut, dels redan existerande verk, dels flera nya.

– Pihlgren går i dialog med expressionistiska målare, som gått före honom, samtidigt som hans uttryck är helt eget och måleriet är upptaget av ett absolut nu. Vi är mycket glada att kunna presentera hans konstnärskap för en bred publik här på Göteborgs Konsthall, säger Petra Johansson, konstnärlig ledare.

Om konstnären: Jonathan Pihlgren

Jonatan Pihlgren, född 1993, bor och arbetar i Göteborg. Han tog masterexamen i fri konst vid Konsthögskolan i Umeå 2021. Pihlgrens främsta medium är måleri, men han arbetar även med skulptur och performance. Under 2022 deltog han som en av tre konstnärer i utställningen Järtecken på Galleri Verkligheten i Umeå, hans träskulpturer ingick i Äkta gul på Atalante och han ställde ut på Galleri 54 i Göteborg. År 2023 tilldelades Pihlgren Beckers konstnärsstipendium och visades då i en soloutställning på Färgfabriken i Stockholm samt på KKAM i Höganäs.


Kommande utställning: Indigo är sorgens färg, Larissa Sansour

Den internationellt uppmärksammade dansk-palestinska konstnären Larissa Sansour gästar Göteborgs Konsthall med ödesmättad videokonst. Sansour använder sig av science fiction och futurism för att undersöka trauman och samtida utmaningar som krig, flykt och ekologisk kollaps. I utställningen visas tre av hennes senaste videoverk.


Stillbild ur filmen As If No Misfortune Larissa Sansour

Stillbild ur filmen As If No Misfortune, Larissa Sansour.


4 oktober 2024 – 12 januari 2025
Adress/Hitta hit: Götaplatsen 7, 412 56 Göteborg
Telefon: + 46 31 368 34 61
E-Post: goteborgs.konsthall(at)kultur.goteborg.se
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsidaKälla: Göteborgs Konsthall