Falsterbo Photo Art Museum

Photo Courtesy: Falsterbo Photo Art Museum

Adress/Hitta hit: Strandbadsvägen 30, Falsterbo
Telefon: +46 40 40 00 83
E-Post: info(at)falsterbophoto.com
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderFalsterbo Photo Art Museum är ett nytt privatdrivet fotomuseum som öppnade i maj 2021. Det är beläget ett stenkast från en av Sveriges vackraste stränder, 25 minuter från Malmö och Öresundsbron. Byggnaden rymmer med sina 1500 m2, utställningslokal för museets utställningar, shop och restaurang Bistro Perspektiv driven av välrenommerade krögare. Falsterbo Photo Art Museum skapar tillsammans med sina exklusiva utställningar, unika miljö, restaurang och shop, en mötesplats för lokalbefolkningen och ett nytt besöksmål i Öresundsregionen som lockar turister från hela Sverige såväl som resten av världen. 

Museets samlingar består av ca 450 signerade originalverk och vintage prints, av många av världens mest berömda fotografer med namn som Robert Mapplethorpe, Irving Penn och Richard Avedon. 

Fotomuseet visar utställningar baserad på samlingen som kompletteras med mindre tema- och separatutställningar i museisalarna över två våningar. En utflykt till Falsterbo Photo Art Museum passar en bred publik och kan kombineras med besök i Falsterbos unika natur och med Bistro Perspektiv som erbjuder lunch, middag och fika. Det är förmånligt att vara medlem om man besöker museet flera gånger per år. 

Om samlarna bakom Falsterbo Photo Art Museum

Bakom Falsterbo Photo Art Museum står Malmöparet Claes och Christina Lindquist, som öppnar sin samling för publik och utvecklar ett modernt fotomuseum och unikt besöksmål i Öresundsregionen. Efter en tids sökande efter en lämplig lokal för att visa fotokonst i världsklass har paret nu etablerat museet i Falsterbo Strandbads tidigare lokaler efter att tecknat hyreskontrakt med Vellinge kommun. Den privata fotosamlingen av internationell kaliber är uppbyggd under över 15 år och utgör grunden för museets utställningar. 

Arkitekturen bakom  Falsterbo Photo Art Museum

Falsterbo Photo Art Museum ligger i en byggnad som kallas för Falsterbo Strandbad, uppförd 2009 som dansrestaurang. På platsen låg tidigare en välkänd danspaviljong som brann ner 2006. Byggnaden är ritad av Kjellgren & Kaminsky Architecture AB, Göteborg. 2009 tilldelades de tillsammans med Vellinge kommuns Lars-Ingvar Ljungman och stadsarkitekt Staffan Andersson Region Skånes arkitekturpris för byggnaden. 

Den tidigare danspaviljongen från 1920-talet speglade sin tid och uppdragsgivarna önskade en byggnad präglad av sin samtid. Kjellgren & Kaminsky Architecture (idag Kaminsky Arkitektur) vann uppdraget i en internationell tävling med 80 bidrag från 5 länder arrangerad av Vellinge kommun. Deras förslag, kallat Mirage, uppfördes med minimal inverkan på den omgivande naturen och med fasad som speglar den omgivande tallskogen. Byggnaden som ägs av Vellinge kommun anpassades 2016 av Testbedstudio Arkitekter, Malmö, till besökscentrum för att rymma nya verksamheter som konsthall, och naturum. 

Mer fakta om Falsterbo Photo Art Museum

Strandbadsvägen 30, 239 42 Falsterbo

Se YouTube klipp om  Falsterbo Photo Art Museum : https://youtu.be/DCL-xlFKcpE

Samt se ovan uppgifter om mail, telefon, etc.

Instagram: @falsterbophotoartmuseum #falsterbophotoKälla: Falsterbo Photo Art Museum